Niels Smedegaard geeft fakkel door bij DFDS

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Niels Smedegaard (rechts op de foto) kreeg begin 2007 het roer van DFDS in handen als chief executive officer. In de voorbije twaalf jaar tekende hij voor de scheepvaart- en logistiekgroep een stevige groeikoers uit. Hij voedde die expansie onder meer met overnames en investeringen.

De jongste in dat rijtje was die van de Turkse rororederij U.N. RoRo. DFDS, dat traditioneel bijna uitsluitend op Noord-Europa gericht was, breidde zijn actieterrein daarmee in één slag fors uit naar de Middellandse Zee. Dat was een vaargebied waar het tot dan toe een heel kleine speler was.

De aanpak van Smedegaard vertaalde zich bijna jaar na jaar in stijgende resultaten. In 2018 kon hij voor de rederij en logistieke operator opnieuw een puik rapport voorleggen. “Onder zijn leiding is DFDS meer dan verdubbeld in omvang en is de winstgevendheid fors toegenomen”, zegt voorzitter Claus Hemmingsen over zijn parcours als CEO.

Continuïteit

Zijn opvolger krijgt een eersterangsspeler op het Europese shortseatoneel onder zijn hoede. Torben Carlsen (53, links op de foto) hoeft het klappen van de zweep en de interne werking bij DFDS alvast niet meer te leren. Hij staat sinds 2009 aan de zijde van Niels Smedegaard als chief financial officer. De twee vormden in al die jaren een hecht team. De continuïteit aan de top van de groep is zo verzekerd.

In de aankondiging van de machtsoverdracht door DFDS zegt Smedegaard dat aftreden geen makkelijke beslissing was, maar dat “de tijd is gekomen om mijn energie en ervaring in bestuursposities aan te wenden”.

Jean-Louis Vandevoorde