Nedcargo Logistics: “Extreme druk op logistiekketen voeding”

Logistiek dienstverlener Nedcargo Logistics ondervindt momenteel een extreme druk op de hele logistieke keten in de voedingssector. Met januari als referentiepunt (100%) ligt de druk deze maand op 115%. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 87%.

Nedcargo Logistics heeft onder meer een groot Benelux-distributiecentrum voor voedingsmiddelen en dranken in Willebroek. Volgens director Diederik Antvelink liggen de volumes er in augustus, zowel inbound, outbound als wat colli betreft, substantieel hoger dan de afgelopen maanden en tegenover een jaar geleden. Met januari als referentiepunt (100%) ligt de werkdruk er momenteel op 115%, tegenover 87% in augustus vorig jaar. Ook in de maanden juni en juli lag de druk al hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Trendbreuk

“Dat geldt voor de hele sector van levensmiddelen- en drankenlogistiek. Augustus is normaal een relatief kalme periode. De trendbreuk is te verklaren doordat veel mensen vakantie thuis nemen en meer naar de supermarkt gaan. We merken ook dat er als gevolg van de tweede coronagolf weer meer voorraden worden aangelegd. Anderzijds draait de horeca nog niet op volle kracht”, zegt Antvelink.

Grote uitdaging

Door de tweede golf ziet hij het ziekteverzuim ook toenemen. “Dit is een grote uitdaging. Er zitten meer van onze mensen thuis. We werken ook met vakantiekrachten. De sector levert een topprestatie terwijl heel de keten onder hoogspanning staat. Elke verstoring, zoals de files rond Antwerpen, zorgt voor extra druk”, besluit Antvelink.

Koen Heinen