Brussels Airport centraal in internationale primeur farmalogistiek

Pharma.Aero wil de data van het hele transporttraject via een digitaal platform verzamelen, monitoren en inzichtelijk maken voor alle betrokken partijen. Het Global Pharma Tracker prototype platform wordt gebouwd in samenwerking met Nallian.

Pharma.Aero – de vereniging van stakeholders die betrokken zijn bij het maken, transporteren en bewaren van farmaceutische middelen – start dit najaar een nieuw proefproject op rond temperatuurgevoelige farmaceutische vracht. Het is de eerste keer dat de hele logistieke ketting van temperatuurgevoelige farmaceutische zendingen in kaart gebracht zal worden.

Het Global Pharma Tracker-platform volgt de gegevens op van farmaceutische middelen van bij de producent tot de bestemming. "Dit moet het hele transportproces van temperatuur- en omgevingsgevoelige zendingen in beeld brengen. Zo moeten verbeteringen in dat proces mogelijk worden. Zowel op de weg, in de luchthavens als in de vliegtuigen. Dankzij livemonitoring van de zending kan er ook sneller ingegrepen worden wanneer de temperatuurvereisten niet gehaald worden in het transportproces", zegt Nathan De Valck, voorzitter van Pharma.Aero (foto).

Spilfiguur

De partners binnen Pharma.Aero gaan zelf proefkonijn spelen op een beperkt aantal verbindingen. Daarin vormt Brussels Airport met Singapore, Hong Kong en Mumbai de centrale as.

"Na het proefproject rond het CEIV Pharma-certificaat – dat uitgroeide tot een wereldwijde standaard – en het succes van BRUcloud, dat internationaal al veel lof kreeg, kan Brussels Airport opnieuw een pioniersrol spelen op vlak van farmaceutische expertise en technologische innovatie. Deze keer via het sterke internationale netwerk van Pharma.Aero", aldus De Valck.

Nallian

Het Global Pharma Tracker-project wordt uitgewerkt in samenwerking met Nallian, het Belgische bedrijf dat ook reeds het dataplatform BRUcloud en NxtPort bouwden voor Brussels Airport en de Haven van Antwerpen.

Het is geen toeval dat Nallian die eer te beurt valt. Zowel voorzitter Nathan De Valck als secretaris-generaal Frank Van Gelder zijn actief binnen verschillende projecten op Brussels Airport en zijn dus ook nauw betrokken bij onder meer het BRUcloud-verhaal.

Kasper Demol