Quadrant: “Veel takken van het recht komen samen in de logistiek”

Interview, Mensen
Te gast
Patrick Rubens en Dirk Noels
Patrick Rubens en Dirk Noels © Quadrant

In de jubileumeditie van ons magazine hebben we de bedrijven in de maritieme en logistieke sector de kans geboden om zich in de kijker te stellen. Quadrant focust als niche-advocatenkantoor op transport en logistiek.

“Wij zijn een nieuw opgericht nichekantoor met de focus op transport & logistiek, douane en verzekeringen en internationale handel. Quadrant vormt een hecht team van gedreven advocaten die er een erezaak van maken om de belangen van hun cliënten optimaal te behartigen. We zetten in op de toekomst en kozen voor een moderne werkomgeving met alle nodige faciliteiten, waar ervaren krachten en aanstormend talent elkaar vinden.”

Hoe is jullie kantoor ontstaan?

“Quadrant Advocaten is in april 2023 ontstaan uit het samengaan van twee bestaande kantoren met jarenlange ervaring. Al snel kwamen we er achter dat we erg complementair zijn en ook een gelijke visie hebben op de moderne advocatuur in een wereld die in een razendsnel tempo verandert”, zegt Patrick Rubens.

Vanwaar de naam Quadrant?

“De naam Quadrant is bewust gekozen”, legt Dirk Noels uit. “De quadrant is de voorloper van de sextant, een navigatie-instrument dat we nog kennen uit de scheepvaart. Navigeren is richting geven en dat is exact wat we voor onze cliënten willen doen. We willen hen juridisch begeleiden. Vroeger werden vaak familienamen gebruikt voor advocatenkantoren. Wij hebben ervoor gekozen om dat niet te doen. We vormen een team en willen zo naar buiten treden.”

Hoe zijn jullie als advocaten in de logistieke wereld terechtgekomen?

“Ik heb heel wat familieleden die actief zijn in de logistiek, de expeditie en de scheepsagentuur. Het was dus bijna evident dat ik ook in die sector terecht zou komen. Eigenlijk wilde ik de diplomatie in, maar ik was al snel gewonnen voor de balie”, lacht Dirk Noels. “Het boeiende in de logistiek is dat je voortdurend creatief omgaat met verschillende onderdelen van het recht: transportrecht, algemeen handelsrecht, fiscaal recht, Europees recht, enzovoort. Zelfs strafrecht komen we tegen. Deze mooie mix maakt het juist erg uitdagend.”

In de haven komen alle werelden samen, hoe gaan jullie daarmee om?

“Veel van wat er zich in de wereld afspeelt, heeft uiteindelijk zijn weerslag op wat er gebeurt in de haven”, zegt Rubens. “Na grote gebeurtenissen zoals een bankencrisis, een pandemie of een oorlog, volgt de impact daarvan meestal een klein jaar later – of vaak zelfs véél sneller – in de haven. Maar het reikt veel verder dan de haven alleen. De volledige logistieke sector voelt de gevolgen. Ons kantoor heeft daarom alle rechtstakken en knowhow in huis om binnen de brede logistieke sector en de internationale handel juridische ondersteuning te bieden.”

Jullie kantoor is op korte tijd gegroeid naar een kantoor met 12 advocaten. Heeft iedereen zijn specialiteit?

“Absoluut. Nieuwe medewerkers laten we altijd proeven van alle sectoren waarin we actief zijn. Zo wordt een brede basis gelegd, en wordt snel duidelijk waar hun klemtonen liggen. Interesse en passie bevorderen de gedrevenheid”, aldus Noels.

“Onze advocaten scholen zich ook permanent bij en volgen de evolutie in hun vakgebied op de voet. Zo hebben we advocaten met bijzondere interesse in douanezaken. Anderen focussen zich liever op alles wat met aansprakelijkheid, contracten en concessies te maken heeft. Deze waaier aan expertise is een belangrijke troef!”, besluit Rubens.

LEES OOK
Quadrant: “Veel takken van het recht komen samen in de logistiek” – Flows

Quadrant: “Veel takken van het recht komen samen in de logistiek”

Interview, Mensen
Te gast
Patrick Rubens en Dirk Noels
Patrick Rubens en Dirk Noels © Quadrant

In de jubileumeditie van ons magazine hebben we de bedrijven in de maritieme en logistieke sector de kans geboden om zich in de kijker te stellen. Quadrant focust als niche-advocatenkantoor op transport en logistiek.

“Wij zijn een nieuw opgericht nichekantoor met de focus op transport & logistiek, douane en verzekeringen en internationale handel. Quadrant vormt een hecht team van gedreven advocaten die er een erezaak van maken om de belangen van hun cliënten optimaal te behartigen. We zetten in op de toekomst en kozen voor een moderne werkomgeving met alle nodige faciliteiten, waar ervaren krachten en aanstormend talent elkaar vinden.”

Hoe is jullie kantoor ontstaan?

“Quadrant Advocaten is in april 2023 ontstaan uit het samengaan van twee bestaande kantoren met jarenlange ervaring. Al snel kwamen we er achter dat we erg complementair zijn en ook een gelijke visie hebben op de moderne advocatuur in een wereld die in een razendsnel tempo verandert”, zegt Patrick Rubens.

Vanwaar de naam Quadrant?

“De naam Quadrant is bewust gekozen”, legt Dirk Noels uit. “De quadrant is de voorloper van de sextant, een navigatie-instrument dat we nog kennen uit de scheepvaart. Navigeren is richting geven en dat is exact wat we voor onze cliënten willen doen. We willen hen juridisch begeleiden. Vroeger werden vaak familienamen gebruikt voor advocatenkantoren. Wij hebben ervoor gekozen om dat niet te doen. We vormen een team en willen zo naar buiten treden.”

Hoe zijn jullie als advocaten in de logistieke wereld terechtgekomen?

“Ik heb heel wat familieleden die actief zijn in de logistiek, de expeditie en de scheepsagentuur. Het was dus bijna evident dat ik ook in die sector terecht zou komen. Eigenlijk wilde ik de diplomatie in, maar ik was al snel gewonnen voor de balie”, lacht Dirk Noels. “Het boeiende in de logistiek is dat je voortdurend creatief omgaat met verschillende onderdelen van het recht: transportrecht, algemeen handelsrecht, fiscaal recht, Europees recht, enzovoort. Zelfs strafrecht komen we tegen. Deze mooie mix maakt het juist erg uitdagend.”

In de haven komen alle werelden samen, hoe gaan jullie daarmee om?

“Veel van wat er zich in de wereld afspeelt, heeft uiteindelijk zijn weerslag op wat er gebeurt in de haven”, zegt Rubens. “Na grote gebeurtenissen zoals een bankencrisis, een pandemie of een oorlog, volgt de impact daarvan meestal een klein jaar later – of vaak zelfs véél sneller – in de haven. Maar het reikt veel verder dan de haven alleen. De volledige logistieke sector voelt de gevolgen. Ons kantoor heeft daarom alle rechtstakken en knowhow in huis om binnen de brede logistieke sector en de internationale handel juridische ondersteuning te bieden.”

Jullie kantoor is op korte tijd gegroeid naar een kantoor met 12 advocaten. Heeft iedereen zijn specialiteit?

“Absoluut. Nieuwe medewerkers laten we altijd proeven van alle sectoren waarin we actief zijn. Zo wordt een brede basis gelegd, en wordt snel duidelijk waar hun klemtonen liggen. Interesse en passie bevorderen de gedrevenheid”, aldus Noels.

“Onze advocaten scholen zich ook permanent bij en volgen de evolutie in hun vakgebied op de voet. Zo hebben we advocaten met bijzondere interesse in douanezaken. Anderen focussen zich liever op alles wat met aansprakelijkheid, contracten en concessies te maken heeft. Deze waaier aan expertise is een belangrijke troef!”, besluit Rubens.

LEES OOK