Ira Dierickx: nieuwe beleidsmedewerker bij tankvaartorganisatie CITBO

Nieuws, Mensen
Koen Heinen
Ira Dierickx
Ira Dierickx gaat aan de slag als beleidsmedewerker bij CITBO © Ira Dierickx

Ira Dierickx ging midden januari 2024 aan de slag als beleidsmedewerker bij de tankvaartorganisatie CITBO (Corporation Inland Tanker Barge Owners). Vanuit haar ervaring in intermodaal transport, zal ze zich toespitsen op het gebied van de haven en de personeelsproblematiek in de binnenvaart.

De intermodale transportwereld is geen onbekend terrein voor Ira Dierickx. “Mijn professioneel leven staat volledig in het teken van intermodaliteit”, zegt ze. Dat professionele pad leidde haar onder meer langs spooroperator Transfracht en Neska Intermodal, waar ze verantwoordelijk was voor de sales in de Benelux en intermodale verbindingen per spoor tussen Zeebrugge en Antwerpen enerzijds en Keulen via de containerterminal in Meerhout anderzijds. Met het platform van ICBO (Internationale Container Binnenvaart Operators) hielp ze mee de containerbinnenvaart in de haven te optimaliseren. “Dat leidde soms tot pittige gesprekken met alle stakeholders”, zegt ze.

Later was ze nog actief bij Euroports waar ze verantwoordelijk was voor de containerterminals. Bij Certiweight, die oplossingen biedt voor containerweging, werkte ze mee aan de opstart en bij het opzetten van een EDI-platform. Voor ze recent aan de slag ging bij CITBO, werkte ze een jaar bij het VIL waar ze onder meer de subsidiemogelijkheden van VLAIO voor logistieke projecten onderzocht en hielp bij het aanmaken van dossiers. Tussendoor was ze bij het Antwerpse Havenbedrijf nog aan de slag op de afdeling Binnenvaart.

Twee topics

Nu ze als beleidsmedewerker voor CITBO aan de slag gaat, zal ze zich specifiek toespitsen op twee belangrijke thema’s voor de binnenvaart: het binnenvaartoverleg met de haven en de personeelsproblematiek. “Wat de personeelsproblematiek betreft, zal ik onder meer moeten kijken hoe we de instroom van personeel in de binnenvaart kunnen verbeteren. Dat wordt een grote uitdaging, maar dat is de rode draad door mijn carrière. Ik hou van uitdagingen”, benadrukt ze.

Haven

Het havenoverleg zal in nauwe samenwerking met het Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen (KBV) gebeuren. “Een van de thema’s daar is de Oosterweelverbinding en de impact van de werken op de binnenvaart en hoe we de veiligheid van de binnenvaart bij de bouw van de kanaaltunnels kunnen garanderen. Dat wordt een van de zwaarste dossiers. Ook walstroom en het tekort aan ligplaatsen voor de binnenvaart zijn actuele thema’s. Wat dat laatste betreft, was er recent nog een incident met personeel dat niet van of aan boord kon. We begrijpen het veiligheidsverhaal binnen onder meer de drugspreventie, maar het varend personeel moet wel garanties hebben dat ze van en aan boord kunnen gaan”, zegt ze.

Netwerk

Haar professionele carrière in de intermodale transportwereld leverde een uitgebreid netwerk op. “Daardoor weet ik gemakkelijk wie ik kan aanspreken. Ik ga nu in de dossiers duiken om te zien wat er al verwezenlijkt is”, besluit ze.

Ira Dierickx: nieuwe beleidsmedewerker bij tankvaartorganisatie CITBO – Flows

Ira Dierickx: nieuwe beleidsmedewerker bij tankvaartorganisatie CITBO

Nieuws, Mensen
Koen Heinen
Ira Dierickx
Ira Dierickx gaat aan de slag als beleidsmedewerker bij CITBO © Ira Dierickx

Ira Dierickx ging midden januari 2024 aan de slag als beleidsmedewerker bij de tankvaartorganisatie CITBO (Corporation Inland Tanker Barge Owners). Vanuit haar ervaring in intermodaal transport, zal ze zich toespitsen op het gebied van de haven en de personeelsproblematiek in de binnenvaart.

De intermodale transportwereld is geen onbekend terrein voor Ira Dierickx. “Mijn professioneel leven staat volledig in het teken van intermodaliteit”, zegt ze. Dat professionele pad leidde haar onder meer langs spooroperator Transfracht en Neska Intermodal, waar ze verantwoordelijk was voor de sales in de Benelux en intermodale verbindingen per spoor tussen Zeebrugge en Antwerpen enerzijds en Keulen via de containerterminal in Meerhout anderzijds. Met het platform van ICBO (Internationale Container Binnenvaart Operators) hielp ze mee de containerbinnenvaart in de haven te optimaliseren. “Dat leidde soms tot pittige gesprekken met alle stakeholders”, zegt ze.

Later was ze nog actief bij Euroports waar ze verantwoordelijk was voor de containerterminals. Bij Certiweight, die oplossingen biedt voor containerweging, werkte ze mee aan de opstart en bij het opzetten van een EDI-platform. Voor ze recent aan de slag ging bij CITBO, werkte ze een jaar bij het VIL waar ze onder meer de subsidiemogelijkheden van VLAIO voor logistieke projecten onderzocht en hielp bij het aanmaken van dossiers. Tussendoor was ze bij het Antwerpse Havenbedrijf nog aan de slag op de afdeling Binnenvaart.

Twee topics

Nu ze als beleidsmedewerker voor CITBO aan de slag gaat, zal ze zich specifiek toespitsen op twee belangrijke thema’s voor de binnenvaart: het binnenvaartoverleg met de haven en de personeelsproblematiek. “Wat de personeelsproblematiek betreft, zal ik onder meer moeten kijken hoe we de instroom van personeel in de binnenvaart kunnen verbeteren. Dat wordt een grote uitdaging, maar dat is de rode draad door mijn carrière. Ik hou van uitdagingen”, benadrukt ze.

Haven

Het havenoverleg zal in nauwe samenwerking met het Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen (KBV) gebeuren. “Een van de thema’s daar is de Oosterweelverbinding en de impact van de werken op de binnenvaart en hoe we de veiligheid van de binnenvaart bij de bouw van de kanaaltunnels kunnen garanderen. Dat wordt een van de zwaarste dossiers. Ook walstroom en het tekort aan ligplaatsen voor de binnenvaart zijn actuele thema’s. Wat dat laatste betreft, was er recent nog een incident met personeel dat niet van of aan boord kon. We begrijpen het veiligheidsverhaal binnen onder meer de drugspreventie, maar het varend personeel moet wel garanties hebben dat ze van en aan boord kunnen gaan”, zegt ze.

Netwerk

Haar professionele carrière in de intermodale transportwereld leverde een uitgebreid netwerk op. “Daardoor weet ik gemakkelijk wie ik kan aanspreken. Ik ga nu in de dossiers duiken om te zien wat er al verwezenlijkt is”, besluit ze.