P&O-topman Peter Hebblethwaite “slechtste baas ter wereld”

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
20220323 VK protest PO Ferries vakbond
Protest tegen het collectief ontslag van achthonderd zeevarenden bij P&O Ferries © Nautilus International

Peter Hebblethwaite, de topman van P&O Ferries die in maart van dit jaar van de ene op de andere dag zo’n achthonderd personeelsleden liet ontslaan en vervangen door goedkopere werkkrachten, is verkozen tot ‘slechtste baas ter wereld’.

Maandag kon in de marge van het congres van het Internationaal Vakverbond (ITUC) online gestemd worden voor de ‘slechtste baas ter wereld’. Dat melden de persbureaus AFP en Belga. De weinig benijdenswaardige trofee ging naar Peter Hebblethwaite, de CEO van P&O die op 17 maart met één klap alle achthonderd Britse opvarenden van zijn vloot ontsloeg. Zij werden vervangen door goedkope buitenlandse krachten aan prijzen onder de Britse minimumlonen.

Hij komt daarmee in de galerij met ‘bazen’ zoals Ryanairtopman Michael O’Leary (2018) en Amazontopman Jeff Bezos (2014). Dit jaar werd Bezos tweede met op nummer drie Alan Joyce, de baas van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas.

Gerechtelijk onderzoek

De ontslaggolf bij P&O Ferries leidde dit voorjaar tot heel wat verontwaardiging, zelfs tot in Britse politieke kringen. Hebblethwaite moest in het parlement zijn verontschuldigingen aanbieden. Maar de topman bleef bij zijn stelling dat de operatie nodig was om zijn bedrijf er na de pandemie en de brexit weer bovenop te krijgen. De vakbonden werden niet over het massaontslag geconsulteerd, wat nochtans wettelijk verplicht is. Er kwam een burgerrechtelijk en strafrechtelijk onderzoek.

Volgens de secretaris-generaal van het Internationaal Vakverbond zijn de CEO’s gewaarschuwd: “Als u niet de rechten van de werknemers verdedigt en hen geen waardig werk en respect geeft, zullen de vakbonden niet aarzelen om de rekening te presenteren.”