Laurent Moyersoen (ClimateCamp/Rookie 2019) haalt CO2 uit supplychain

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Laurent Moyersoen, NxtPort
Laurent Moyersoen, NxtPort © Laurent Moyersoen

Met de start-up ‘ClimateCamp’ willen Laurent Moyersoen (Flows Rookie 2019) en zijn medestanders de CO2-uitstoot van grote bedrijven gedetailleerd in kaart brengen. Een eerste stap om de emissies te reduceren. 

“ClimateCamp is een softwareplatform dat de CO2-uitstoot van grote bedrijven gedetailleerd berekent en rapporteert”, zegt Laurent. “We berekenen de carbon footprint op productniveau. Daabij komt ook de supplychain in het vizier, want 20% van de emissies is te wijten aan het transport. Een voorbeeld? Een geëxporteerd pintje Belgisch bier vertegenwoordigt een CO2-uitstoot van 600 gram. Een pintje in België: 120 gram.”  

Artificial intelligence 

ClimateCamp mikt op grote corporate klanten die een gedetailleerd beeld willen krijgen van hun CO2-emissies. “Daar maakt ons model het verschil”, zegt Laurent. Het is een dynamische berekening die je constant kunt bijsturen, en het is een nauwkeurig model omdat het niet uitgaat van gemiddelden. Het model is bovendien aangedreven door artifical intelligence en kan ook zelf oplossingen voorstellen. Die oplossingen implementeren, is voor andere partijen. Onze focus ligt op de berekening en rapportering.” 

Laurent stapt als CCO in het project, CEO is Stijn Gysemans. Daarnaast heeft het duo nog een Luxemburgse partner. Laurent combineert de eerste stappen van ClimateCamp met zijn functie als digital supply chain engineer bij Lanark. Maar hij gelooft rotsvast in dit nieuwe avontuur. Hij heeft zelfs zijn geliefde kampeerbusje verkocht om deze stap mogelijk te maken. “Dat bewijst hoeveel ik geloof in het project. Zelf ondernemen is altijd mijn grote droom geweest. Ik heb vaak op het punt gestaan om de sprong te wagen, maar van dit project voel ik gewoon het potentieel: CO2-uitstoot en duurzaamheid zijn hot topics in de industrie en de supplychain, en daar kunnen wij oplossingen bieden.” 

Michiel Leen