Jacques Vandermeiren genomineerd voor ‘Manager van het Jaar 2021’

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp, is genomineerd voor de titel Manager van het Jaar. Op 12 januari weten we of de haventopman in de voetsporen treedt van Dirk Coorevits (Soudal), de laureaat van 2020.

Havenbedrijf-CEO Jacques Vandermeiren is de eerste genomineerde voor de titel Manager van het Jaar 2021, een initiatief van het tijdschrift Trends. In het begeleidende interview bespreekt Vandermeiren, die ook voorzitter is van het duurzaamheidsnetwerk The Shift en bestuurder bij Opera Ballet Vlaanderen, de samenstelling van zijn directieteam: “Een derde komt uit het bestaande team, omdat je de heersende cultuur moet respecteren. Een derde zijn high potentials uit het bedrijf, en het laatste derde zijn externen, mensen met nieuwe ideeën en andere manieren van werken. Die hebben elkaar nodig, en daardoor krijg je een dynamiek die je moet sturen. Ik let ook op een mix van de vier kleuren van insights: blauwe analytische denkers, groene naar harmonie zoekende mensen, rode resultaatgerichte beslissers en gele vernieuwers en motivators. Zelf ben ik een geelrode, een ‘motiverende inspirator’. Ik geef mensen vertrouwen om hun ding te doen. Ik heb geleerd om mensen die niet in het team passen snel te verwijderen. In het waken over de harmonie en het evenwicht ben ik zeer compromisloos geworden.”

Partnerships

Vandermeiren uit zich voorstander van partnerships en samenwerking tussen bedrijven en sectoren, maar doet naar eigen zeggen niet aan ‘out of the box’-denken. “Ik geloof wel in think in another box.” De fusie Antwerpen-Zeebrugge is een voorbeeld van die aanpak. Ook het belang van duurzaamheid en Vandermeirens speciale rol als CEO en civil servant aan het hoofd van een nv van publiek recht, komen aan bod. 

In het rijtje ‘managers van het jaar’ vind je namen terug als Dirk Coorevits (2020, Soudal), Johan Thijs (2018, KBC) en Fernand Huts (1987, Katoen Natie). Op 12 januari 2022 weten we of Vandermeiren zich bij dit gezelschap aansluit. 

Michiel Leen