Danny Vanrijkel (Fabriek Logistiek): “Logistieke innovaties testen”

Nieuws, Mensen
Yannick De Spiegeleir
Danny Vanrijkel Fabriek Logistiek
Danny Vanrijkel Fabriek Logistiek © POM Oost-Vlaanderen

Op Eiland Zwijnaarde opent nog dit voorjaar Fabriek Logistiek: de eerste logistieke testruimte van het land. Projectcoördinator Danny Vanrijkel van POM Oost-Vlaanderen helpt er bedrijven vooruitgang boeken op het vlak van logistieke innovaties.

De laatste hand wordt gelegd aan de twee grote testmagazijnen van Fabriek Logistiek. Een eerste complex focust op palletwerking, het tweede is gericht op e-commerce. Beide magazijnen zijn uitgerust met alle onderdelen van warehousing: van goederenontvangst en -opslag tot verzending. “Bedrijven kunnen er straks in alle vrijheid tests uitvoeren met een veelheid aan logistieke werkwijzen en technologieën en dat met hun eigen producten en eigen mensen”, schetst Vanrijkel. “Pallets gevuld met margarine of chips hebben bijvoorbeeld een volledig andere stabiliteit. Het is belangrijk om het concrete effect van een procestechniek op de waren die je behandelt uit te testen.”

Oplossingen

De projectcoördinator van Fabriek Logistiek is elektronicus van opleiding. De werking van sensoren, detectoren en robotica zit hem in de vingers en later studeerde hij ook af als handelsingenieur. “De combinatie van het technische en het commerciële heeft mij altijd aangetrokken. Bij het commerciële niet in de zin van zoveel mogelijk te verkopen, maar wel om klanten en bedrijven oplossingen aan te reiken. In Fabriek Logistiek willen we mensen bewustmaken van de technologische oplossingen die er bestaan en dat hoeft niet altijd een kwantumsprong te zijn. Als we iemand kunnen overtuigen van het gemak om over te schakelen van een manuele pikbon naar een eenvoudige scanner is dat ook vooruitgang. Hoe kunnen we ondernemers die actief zijn in de logistiek stappen vooruit helpen zetten? Dàt is het uitgangspunt van Fabriek Logistiek.”

In het najaar staat ook de opening gepland van het bijhorende opleidingscentrum dat onder de vleugels komt van VDAB. “Omdat de aanwezige apparatuur in de testcentra geïntegreerd kan worden in de logistieke opleidingen, kunnen de bedrijven hun werknemers heel praktische kennis en vaardigheden laten opdoen.”

Kosten besparen

Bedrijven huren de testmagazijnen af op dag- of weekbasis. POM Oost-Vlaanderen gelooft in het verhaal: het investeerde 13 miljoen euro in Fabriek Logistiek. Vanrijkel gaat prat op enkele basisuitgangspunten voor Fabriek Logistiek. “We willen dat ondernemers efficiënter werken en kosten besparen door hun logistieke proces te herbekijken en waar nodig nieuwe technologieën of concepten in te zetten. Door de lage kosten houden we het laagdrempelig, als overheidsinstantie hebben we geen commerciële doelen. Tot slot behandelen we gebruikers van de testcentra ook met de nodige confidentialiteit. Ze kunnen hier in alle vrijheid hun ding doen.”

Yannick De Spiegeleir