Martine Hiel viert 25 jaar bij Hutchison Ports Belgium Terminal

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Martine Hiel
Martine Hiel © Martine Hiel

Martine Hiel zet al een kwarteeuw haar schouders onder de binnenvaartterminal van Hutchison Ports in Willebroek. “Ik beschouw dit werk nog altijd als mijn hobby”, klinkt het.

Martine is al sinds de opstart van het project bij de terminal betrokken. “Het was Geert Verbeke, de ondernemer die we nu vooral kennen van zijn kunststichting ‘Verbeke Foundation’, die het potentieel van de site in Willebroek zag”, herinnert Martine zich. “Ik nam in die periode het commerciële luik voor mijn rekening.” In januari 2001 is de terminal dan 100% overgenomen door ECT Rotterdam.

Trucks achtervolgen

In die pioniersjaren medio jaren ’90 ontwikkelde Martine een eigenzinnige manier om klanten te vinden voor de binnenvaartterminal. “Soms volgde ik gewoon de vrachtwagens om te achterhalen hoe de flows liepen. Daarna contacteerde ik die bedrijven om hen de mogelijkheden van transport over het water duidelijk te maken. Ook vandaag lopen er nog marktstudies.” 

De business blijft groeien in coronatijden. “In Willebroek is nog ruimte voor uitbreiding. We hebben nu een oppervlakte van zo’n 11 hectare, daar komen in 2023-2024 nog 3,5 hectare bij. Dat is de oppervlakte van een kleine deepseaterminal. We behandelden zo’n 145.000 teu in 2020. Zelfs in COVID-tijden hebben we nog 2% groei gerealiseerd”, klinkt het.  

Vader en zoon

“Ik beschouw dit werk nog altijd als een hobby”, gaat Martine verder. Naast haar job als managing director & sales is ze ook onafhankelijk bestuurder bij de Vlaamse Waterweg, bestuurder bij ICBO en bestuurder bij Voka Mechelen-Kempen.  

Martine begon haar carrière in de ‘maritime’ bij de agentuur Sogemar. “Tot ik op een dag in de Antwerpse Lloyd las dat Geert Verbeke een binnenvaartterminal opende in Willebroek. Het project sprak me aan, én het was bovendien vlak bij mijn woonplaats in Blaasveld.” De scheepvaartmicrobe zit duidelijk in de familie: Martines vader was zeevarende en werkte later voor Hessenatie, haar zoon Mathias werkt bij Cosco en zit in het bestuur van de jongerenvereniging ASV: The Next Generation.  

Het zilveren jubileum is voor Martine hoegenaamd geen eindpunt. “Er zijn nog veel mogelijkheden voor uitbreiding. Ook de fusie tussen de havens van Zeebrugge en Antwerpen kan voor ons extra werk betekenen. En als je een blik op het verkeer werpt, zie je meteen: er kunnen nog veel containers en reefers van de weg gehaald worden.”  

Michiel Leen