Douanespecialist Luc Sambre aan de slag bij BDO

Nieuws, Mensen
Bart Timperman

BDO kondigde onlangs aan dat het naast het bestaande team van vier douanestrategen, nog twee extra experten zou aantrekken. Volgens BDO hebben de nieuwe Europese douaneregels (UCC) die vanaf 2020 gelden, voor veel Belgische bedrijven een stevige impact op de logistieke processen en de bedrijfsstrategie. Daarom zocht BDO naar versterking. Luc Sambre blijkt nu een van die versterkingen te zijn.

Luc Sambre is een gekend gezicht op tal van netwerkactiviteiten in de havenwereld. Als douanespecialist doorzwom hij al veel watertjes en behaalde hij op 57-jarige leeftijd nog een ‘Post Master International Customs Law’ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Begin 2018 startte hij als directeur ‘Marketing & Sales Business region Belgium & France’ bij KGH Customs Services, maar die wending was van korte duur. Nog geen jaar later werd de samenwerking beëindigd. Sindsdien was Sambre als zelfstandige consultant aan de slag.

Strategisch

“De stap naar BDO is ook voor mij wat onverwacht”, zegt Sambre. “Het is de visie op de integrale aanpak van de Belgische CEO Peter Van Laer die me over de streep trok. BDO wil de nodige begeleiding rond doaune aanbieden binnen een integrale dienstverlening. Dat is vandaag ook de juiste aanpak. Door de steeds snellere digitalisering moet en kan het douanewerk vaak gekoppeld worden aan andere systemen. Dat kan een enorme opportuniteit zijn. Niet alleen om te zorgen dat alles douanetechnisch correct verloopt. Want technologie is ook een kans om alles beter in kaart te brengen en de juiste strategische beslissingen te nemen. Dat kan bedrijven mooie winsten opleveren.”

Bruggenbouwer

De rol van Sambre bij BDO wordt dubbel. “Enerzijds breng ik natuurlijk mijn uitgebreide expertise over het douanetechnische in. Daarmee kunnen we waar nodig snel oplossinggericht schakelen. Daarnaast zal ik vooral een bruggenbouwer zijn, die bekijkt hoe we verschillende elementen uit de dienstverlening van BDO kunnen afstemmen. Ik ben blij dat ik deze kans krijg. Die integrale afstemming en aanpak is volgens mij de enige juiste strategie om futureproof te zijn. Zoals Peter Van Laer het ook zegt: Technologie wordt meer nog dan vandaag een hefboom om verder te groeien dwars doorheen alle activiteiten, van Tax en Legal over Audit en Accounting tot Advisory. Hij beklemtoont dat dit alleen kan als de mensen meewillen. Hij zegt dat echte verbindingen niet gemaakt worden door algoritmen, maar door persoonlijke betrokkenheid. Dat is waar ik me als bruggenbouwer voluit voor wil inzetten.”

Bart Timperman