Arcadis, DEME en Envisan (Jan De Nul) klaar voor opruimen Galgeschoor

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Een paar maanden geleden lanceerde Port of Antwerp de ‘Galgeschoor Plastic Challenge’, waarin ze deelnemers opriep tot het bedenken van een haalbare oplossing om de historische vervuiling van het natuurgebied Galgeschoor met plastic pellets aan te pakken. Uit de in totaal 55 inzendingen werden de ideeën van Arcadis, DEME Group en Envisan (Jan De Nul Group) genomineerd. De uiteindelijke winnaar van de challenge wordt in december bekendgemaakt.

Op basis van haalbaarheid werden drie inzendingen genomineerd. Ze zijn allemaal gebaseerd op het principe van ‘stofzuigen’ en willen de pellets door middel van zuigkracht verwijderen. 

10.000 euro prijzengeld 

In totaal werden dus 55 voorstellen ingediend, zowel van bedrijven als van particulieren, uit binnen- en buitenland. Erwin Verstraelen, chief Digital & Innovation Officer bij Port of Antwerp: “We zijn zeer tevreden met de inzendingen die van hoge kwaliteit zijn en getuigen van het enthousiasme en engagement voor deze wedstrijd. Velen voelen zich aangesproken om de problematiek van de plastic pellets in de haven met een frisse blik te benaderen en om mogelijke oplossingen te bedenken. Wat we hier aan het creëren zijn, is maatschappelijk relevant en zeer belangrijk voor een blijvend draagvlak: innovation with a purpose.”

De drie genomineerden hebben nu tot 2 december de tijd om hun ideeën nog verder te concretiseren. Een jury zal uiteindelijk beslissen wie het meest creatieve, beloftevolle en tegelijkertijd haalbare voorstel heeft. De winnaar van deze challenge, die op 19 december wordt bekendgemaakt, krijgt een prijs van 10.000 euro. Port of Antwerp zal aansluitend de winnaar bijstaan om het idee effectief uit te werken.

Historische vervuiling

De historische plasticvervuiling in de haven is een ernstig probleem. Dit jaar verzamelden meer dan vierhonderd vrijwilligers maar liefst acht ton afval tijdens de jaarlijkse opruimactie in het natuurgebied Galgeschoor. Helaas blijven er nog miljoenen kleine plastic deeltjes achter die niet met de hand kunnen worden opgeruimd. Dat is het gevolg van historische vervuiling door industriële plastic pellets die verloren zijn gegaan bij bedrijven of op schepen en zich door de jaren heen hebben genesteld in de vegetatielaag in het gebied. Om dit aan de bron aan te pakken, zette Port of Antwerp twee jaar geleden samen met de hele plasticsector de schouders onder het ‘Operation Clean Sweep’-charter, met als doel ‘Zero Pellet Loss’. De deelnemende bedrijven streven ernaar het verlies van pellets tot het absolute minimum te herleiden.  

Michiel Leen