Vrouwenvoetbalploeg gaat voor lol én succes op Waaslandtoernooi

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Van de zeven speelsters die ADPO afvaardigt naar het 24e Waaslandhaventoernooi, zullen er vier zijn die nog niet eerder tegen een bal trapten. Aanvoerster Katrien Van de Merlen (foto), daarentegen, is linksback bij Svelta Melsele B. “Het is lang geleden dat er nog eens een vrouwenploeg van ADPO meespeelde op het Waaslandhaventoernooi. Omdat ik zelf voetbal bij Svelta Melsele B, interesseerde het mij om eens deel te nemen. Een collega heeft nog bij Moerbeke gevoetbald en zo waren we al met twee die er zin in hadden. Dus stelde ik het voor aan het bedrijf. Niet veel later kreeg ik groen licht om een vrouwenploeg te vormen”, laat Van de Merlen optekenen. 

Winnen zonder trainen 

Een derde speelster heeft in het verleden dan weer gevoetbald, en zo staat er toch nog wat ervaring op het veld. Trainingen organiseren was evenwel een ander paar mouwen. “Ze hebben al gevraagd of we op voorhand niet een beetje zouden oefenen, zodat ze ten minste weten hoe ze het best op een bal trappen. Maar vind maar eens een dag die voor zeven mensen, waarvan er drie een gezin te runnen hebben, past. Het enige dat we al besproken hebben, is onze positie en welke ieders goede voet is. Onze keeper zei dat ze alleen in het doel wilde staan als de rest ervoor zou zorgen dat zij geen werk had (lacht)”, klinkt het. 

Niettemin is er ambitie voor 11 mei. “Eigenlijk heb ik totaal geen idee wat we mogen verwachten. We zullen op 11 mei gewoon zien wat het geeft. Als we al één match kunnen winnen, is het al een succes. De winnaarsmentaliteit is er alleszins en we gaan alles in de strijd gooien. Het voornaamste is dat het een plezante dag wordt. De sfeer zal alvast chill zijn. We nemen de kinderen mee en ondertussen laten we de bedrijfsnaam zien”, zegt Van de Merlen. Voor de gelegenheid krijgt de vrouwenploeg gloednieuwe truitjes. “Als we dan toch meedoen, mag het er goed uitzien hé.” 

Hard verdedigen

Katrien begon zelf vrij laat te voetballen: op haar negentiende. Ze speelt al jaren op de linksbackpositie. “Laat ons zeggen dat mijn sterkste voetbalkwaliteit hard verdedigen is. Ik speel geen mooi voetbal, net omdat ik zo laat begonnen ben en nooit techniek heb aangeleerd. Wanneer er een bal in onze buurt komt, zorg ik ervoor dat ik die bal kan ontfrutselen en wegtrappen. Als mij dat lukt, ben ik al zeer tevreden. Als ik het niet kan halen op snelheid of techniek, dan durf ik weleens een professioneel foutje te begaan. Verdedigers moeten dat kunnen hé. Dit seizoen heb ik nog geen enkele kaart gekregen, dus de overtredingen zullen nog wel meevallen.”

Michiel Leen