‘Man van tien miljoen ton’ wisselt van job bij ArcelorMittal

Nieuws, Mensen
Jean-Louis Vandevoorde

David De Rocker (zie foto) staat sinds 2008 aan het hoofd van de afdeling extern transport van ArcelorMittal. Aanvankelijk voor de site van Gent, de jongste jaren voor de hele ‘cluster Belgium’ binnen de staalgroep. Hij leidt zo een organisatie die, inkomende stromen niet meegerekend, jaarlijks ruim 10 miljoen ton lading op transport zet naar klanten, tussen of binnen de verschillende sites van ArcelorMittal in België (Gent, Luik, Geel en Genk). Daarvoor schakelt de staalproducent alle beschikbare modi in: zeeschip, binnenschip, trein en truck.

De Rocker (43) studeerde economische wetenschappen aan de Universiteit Gent en begon zijn carrière bij de studiedienst van de Kredietbank. Hij stapte over naar een job als financieel analist bij ArcelorMittal Gent (toen nog Sidmar) alvorens in 2002 als manager landtransport aan de slag te gaan.

Centre of Excellence

Sinds een tweetal jaar vertegenwoordigt hij de Belgische sites ook als ‘lead user’ bij de centrale aankooporganisatie van ArcelorMittal. Vanaf eind april stelt hij zijn expertise voltijds in op een meer overkoepelend niveau.

“Binnen ArcelorMittal Flat Europe is onder de noemer Global Distribution & Logistics een Center of Excellence voor logistiek opgericht. Dat staat onder leiding van Ghislain Claeys en hij buigt zich als processowner over de logistieke processen en transportorganisatie van de groep ‘Vlakke Producten Europa’. Doel is naar kostenoptimalisaties te gaan vanuit het concept ‘total cost of ownership’. Dat moet zich onder meer vertalen in een centraal transportplanningsysteem.”

Boeiende wereld

Voor De Rocker betekent het een afscheid van een operationele functie om een meer ondersteunende rol te gaan spelen. Het wordt toch even wennen, geeft hij toe. “Ik ben eerder toevallig in transport terechtgekomen, maar het is een zeer boeiende en gevarieerde wereld, een people’s business ook. Het heeft mij toegelaten heel leuke dingen te doen.”

“Ik ga fysiek ook iets achterlaten”, lacht hij. “De schroot- en klinkerkade ligt er al en de all weather terminal komt eraan. Al heb ik die projecten uiteraard niet op mijn eentje gerealiseerd.”

Opvolging

De opvolging aan het roer van extern transport is al verzekerd. Isabelle Swaegers (zie foto), momenteel verantwoordelijk voor het intern spoorvervoer en de operaties op de eigen breakbulkkaai bij ArcelorMittal Gent (AMG), neemt de leiding van die afdeling over.

Na haar studies burgerlijk ingenieur startte zij haar loopbaan bij AMG in 2008 in het raam van een uitwisselingsproject met de Amerikaanse site. Vanaf 2012 was ze actief als support manager operations in de koudwalserij. In 2015 nam ze haar huidige job op van production manager Harbour & Railway, waar ze haar affiniteit met de logistieke wereld aanscherpte.

Jean-Louis Vandevoorde