Belgische VN-drugsexpert Bob Van den Berghe maakt promotie

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Bob Van den Berghe is geen onbekende in de war on drugs. Vanuit Zuid-Amerika staat hij sinds 2014 aan het hoofd van het Container Control Program (CCP) van het VN-bureau voor drugs en criminaliteit (UNODC – United Nations Office on Drugs and Crime). Vanuit die functie hielden Van den Berghe en zijn team het afgelopen jaar nog zo’n 22 ton cocaïne met bestemming Antwerpen tegen aan de bron.

Nu lonkt een nieuwe uitdaging voor de Belg. Vanuit Wenen zal hij vanaf 1 mei het senior management van de organisatie helpen bij de wereldwijde aansturing van het programma in zo’n zestig landen wereldwijd. “Het is een stap vooruit, inderdaad”, zegt Van den Berghe vanuit Nairobi. “Het is een stap dichter bij België, bij de familie. Contacten met Europese instellingen in Brussel worden eenvoudiger, omdat we in dezelfde tijdzone opereren.”

Geen puur Antwerps probleem 

Van den Berghe wil de hand reiken naar de grote maritieme spelers voor een nog betere informatie-uitwisseling. Vooral met de veiligheidscoördinatoren van die grote (container)spelers heeft Van den Berghe contact. Niet alleen om drugstrafieken bloot te leggen, maar ook trafieken in de grootschalige smokkel van illegaal tropisch hardhout. Ook dat is een bron van illegale inkomsten voor misdaadkartels. 

België staat internationaal natuurlijk in the picture door de war on drugs. Van den Berghe waarschuwt evenwel voor een te eenzijdige focus op Antwerpen. “Je kunt niet ontkennen dat havens als Antwerpen en Rotterdam in the picture staan als toegangshavens, maar verschillende Europese havens hebben gelijkaardige problemen. De cocaïnesmokkel is geen puur Antwerps probleem.”

Starten op 1 mei (in theorie) 

Aangezien er nog geen opvolger bekend is voor Van den Berghe, is zijn Weense startdatum van 1 mei een richtdatum. In de eerstvolgende maanden zal hij nog van nabij de werking in Zuid-Amerika blijven opvolgen. Recentste ‘toevoeging’ aan de lijst van Zuid-Amerikaanse landen die aan het VN-programma deelnemen, is notoir drugsproducent Colombia. Daar werden sinds de toetreding in januari van dit jaar al verschillende transporten richting Antwerpen, maar ook richting Noord-Amerika, tegengehouden. 

Michiel Leen