Jef Rayen: “Met goed ERP-systeem was Nokia niet failliet”

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Voka-Limburg informeert zijn leden over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ERP (Enterprise Resource Planning, of software voor de bedrijfsprocessen). Expert Jef Rayen leert de cursisten door de bomen het bos te zien. Het belang van een ERP-systeem op maat is volgens hem immers niet te onderschatten. “Met een adequaat ERP-systeem had Nokia niet failliet hoeven te gaan.”

Bomen en bos 

ERP-systemen heb je in alle soorten en maten. Rayen schat dat er zo’n vijfhonderd pakketten op de markt zijn momenteel. Wie een goede keuze wil maken, kan maar beter beslagen ten ijs komen. Daarbij wil Rayen zijn publiek – vooral middelgrote kmo’s uit de brede logistieke sfeer – de weg wijzen.

“Ook al biedt een ERP-systeem een aaneenschakeling van administratieve, financiële en logistieke processen, toch werken veel bedrijven nog zonder. Ik probeer in mijn uiteenzetting de algemene tendensen te schetsen, zonder reclame te maken voor bepaalde pakketten. Het is de bedoeling om heel interactief te werk te gaan. Elke dag zijn er immers nog nieuwigheden. Ik wil van de cursisten vooral horen waar zij naar op zoek zijn en samen tot een oplossing komen die bij hun noden past.”

Software voor supplychain

Rayen kent de wereld van de supplychain en de bijhorende software. Zo was hij in de vroege jaren 2000 betrokken bij de uitbouw van het baanbrekende logistieke centrum van Nike in Laakdal, maar werkte hij ook voor Volkswagen en Borealis. Het werk voor dergelijke grote bedrijven leerde hem het belang van een goed ERP-systeem. “Een gigant als Nokia had met een goede ERP niet failliet hoeven te gaan. Hun blinde vlek was dat ze niet wisten hoe de consument hun producten gebruikte. De focus lag te veel op de productie, wat de gebruiker ermee deed interesseerde hen niet zo. Als je het product tot bij de eindklant kunt volgen, stap je niet in die val.”

De uiteenzetting van Jef Rayen vindt plaats op donderdag 28 maart in de gebouwen van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, Gouverneur Roppesingel 51 in Hasselt. Vokaleden betalen € 190,00 excl. btw, niet leden € 250,00 excl. btw. Bedrijven kunnen korting bekomen via de kmo-portefeuille. 

Meer info vind je hier.

Michiel Leen