‘SuperVIC’ Geert Daelman waakt over veiligheid collega’s Havenbedrijf

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Maandelijks kunnen medewerkers van het Havenbedrijf een collega tot ‘Vic van de maand’ nomineren. Aan het eind van het jaar wordt dan de SuperVIC verkozen. Geert Daelman dus, verkeersleider bij de Kieldrechtsluis en al 29 jaar in dienst bij het Havenbedrijf. “Toen Jacques Vandermeiren aantrad als CEO, maakte hij van de veiligheid een speerpunt. Er gebeurden te veel werkongevallen bij de operationele diensten”, weet Daelman. Daelman besloot zijn steentje bij te dragen en daar wat aan te doen. 

Kieldrechtsluis: gevaar in klein hoekje

Hij was van bij het begin betrokken bij de opstart van de Kieldrechtsluis, die in 2016 operationeel werd. “Zoals bij elk gelijkaardig project in de opstartfase, waren er op de sluis en op de wegen ernaartoe nog verschillende werkpunten qua veiligheid. Ik heb vooral de oplossingen gecoördineerd en de contacten gelegd, de collega’s hebben de oplossingen uitgevoerd”, klinkt het.

Op een groot complex als de Kieldrechtsluis zit het gevaar soms in een klein hoekje. “Je moet het terrein blijven bekijken als een soort bouwwerf”, zegt Daelman. “Er zijn constant kleine verbeteringen nodig. Het opgespoten terrein ‘leeft’ nog. Dat betekent dat er regelmatig verzakkingen in het beton komen, waar mensen over kunnen struikelen. Door die verzakkingen tijdig te signaleren en aan te pakken, voorkom je weer een arbeidsongeval. Of wanneer je over de sluisdeuren wandelt, moet je over de kier tussen beide deuren stappen. Op die plek heb je een handvat nodig. De toegangspoortjes moeten in principe altijd op slot. Ook de verlichting van de wegen op en rond de sluis is belangrijk: de hele omgeving is relatief nieuw, mensen zijn er vaak nog niet vertrouwd met het bochtige traject. Met wat extra verlichting en signalisatie verhinder je dat ze op een obstakel botsen.”

Gouden helm

Als verkeersleider behoort die veiligheidsbekommernis niet tot Geerts standaardpakket. “Ik wil meer doen dan enkel schepen volgen en planningen opstellen. Iedereen is gebaat bij een veilige sluis. Het is van belang dat je initiatief neemt.”

Voorts blijft hij bescheiden bij de onderscheiding. “Als trofee heb ik een gouden helm gekregen”, lacht Daelman. “Het is een mooie waardering, maar ik hoef niet zo nodig in de bloemetjes te staan.”

Michiel Leen 

‘SuperVIC’ Geert Daelman waakt over veiligheid collega’s Havenbedrijf – Flows

‘SuperVIC’ Geert Daelman waakt over veiligheid collega’s Havenbedrijf

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Maandelijks kunnen medewerkers van het Havenbedrijf een collega tot ‘Vic van de maand’ nomineren. Aan het eind van het jaar wordt dan de SuperVIC verkozen. Geert Daelman dus, verkeersleider bij de Kieldrechtsluis en al 29 jaar in dienst bij het Havenbedrijf. “Toen Jacques Vandermeiren aantrad als CEO, maakte hij van de veiligheid een speerpunt. Er gebeurden te veel werkongevallen bij de operationele diensten”, weet Daelman. Daelman besloot zijn steentje bij te dragen en daar wat aan te doen. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Profiteer deze maand van 40% korting op een Flows abonnement en lees Flows voor slechts 17,40 29,00 per maand.

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login