Schoolschip Themis II gerenoveerd en klaar voor opleidingen

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Het schoolschip Themis II kreeg op 17 en 18 december 2018 de laatste inspecties en controles door Scheepvaartinspectie en Klasse, meldt de Vlaamse overheidsrederij VLOOT, dat eigenaar is van het schip. 

Levensechte omstandigheden

De grondige dokbeurt bestond hoofdzakelijk uit onderhouds- en herstellingswerken en enkele belangrijke werkzaamheden binnenin het schip. Hierdoor voldoet de Themis II weer helemaal aan de hedendaagse normen en verwachtingen. Danielle Van Ast (algemeen directeur van GO! scholengroep Antwerpen) is tevreden dat het schip weer operationeel is binnen de afgesproken timing: “De gerenoveerde Themis II betekent dat onze leerlingen hun kennis, vaardigheden en attitudes in een authentieke context kunnen ontwikkelen. Antwerpen als wereldhaven is hier een cruciale factor.”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts voegt hieraan toe: “De Vlaamse Havens en onze binnenvaart bloeien volop, en we verwachten verdere groei de volgende jaren. We hebben dus veel goed opgeleide mensen nodig. Aan boord van de Themis II kunnen jonge mensen het vak leren in levensechte omstandigheden.”

Lange adem 

Sinds 2001 maakt ‘GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin’ gebruik van het opleidingsschip. De leerlingen worden aan boord getraind voor een maritieme job of krijgen een vervolgopleiding. De Themis II biedt een praktijkgerichte en waarheidsgetrouwe omgeving. 

De renovatie van het schip was een werk van lange adem. Zo was er lange tijd discussie over de factuur van de werken. Pas na een jaar overleg en verschillende kamervragen in het Vlaams Parlement kon in augustus groen licht gegeven worden. 

Michiel Leen