T.O.L. Natie ontloopt files en Wet Major

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

T.O.L. Natie huurt 7.500 m² in het logistieke platform van de Van Wellen Group langs het Albertkanaal in Grobbendonk. “We huren dit magazijn omwille van zowel de congestie op de Antwerpse wegen als de dokwerkersproblematiek”, zegt Dirk Coppens. Daarnaast verwacht hij dat de nieuwe locatie ook potentiële nieuwe klanten zal opleveren.

Het transport- en logistiekbedrijf huurt het magazijn al sinds vorige zomer en slaat er zowel staal als general cargo, paletten en big bags op die via de binnenvaart vanuit de haven in containers worden aangevoerd. Van de tweede huurder in Antwerp Express Port, Meiko, wordt nog een ruimte van 5.000 m² gehuurd voor de opslag van goederen voor lokale bedrijven. Voor de behandeling van de containers werkt T.O.L. Natie nauw samen met terminaloperator DP World die de Beverdonk Terminal uitbaat.

Onderaannemers

De uitlevering van de goederen naar de klanten wordt ofwel door T.O.L. Natie ofwel door de klanten zelf georganiseerd. Het transport- en logistiekbedrijf beschikt zelf niet over vrachtwagens, maar doet daarvoor beroep op onderaannemers.

In een eerste fase wordt op zo’n 1.500 containers per jaar gemikt. Aangezien er volgens Coppens regelmatig aanvragen van het bestaande cliënteel binnenlopen, zal dat volume verder oplopen.

De onderneming beschikt in de Antwerpse haven, waar onder meer wordt samengewerkt met Cement Natie, over verschillende magazijnen waar eveneens staal, general cargo, paletten en big bags worden opgeslagen en behandeld. “Enkel gevaar- en accijnsgoederen en zware lading doen we tot nu toe niet”, aldus Coppens nog.

Van Wellen

Van de 60.000 m² (drie units van 20.000 m²) die gepland zijn voor Antwerp Express Port heeft Van Wellen Group er momenteel ongeveer de helft gerealiseerd.  De overige 30.000 m² zullen gebouwd worden wanneer zich huurders aandienen. “We bouwen niet op risico, maar er zijn concrete onderhandeling met een aantal partijen. Als zij vandaag beslissen, kunnen we morgen beginnen bouwen”, zegt Jan De Block van Van Wellen Group.