Port of Antwerp-Bruges kijkt naar uitrol CPu achter de sluizen

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
Vrachtwagens laden containers bij DP World Antwerpen.
Vrachtwagens laden containers bij DP World Antwerpen. © Port of Antwerp-Bruges

Port of Antwerp-Bruges startte in januari met het gefaseerd uitrollen van Certified Pick-up (CPu), het systeem waarmee containers in de haven afgehaald worden op basis van identiteit in plaats van met een pincode. Voorbereidingen lopen om ook de terminals achter de sluizen in Antwerpen te laten overschakelen op CPu.

Na een moeilijke inloopperiode met lange online wachttijden en een overbelast computersysteem koos Port of Antwerp-Bruges enkele dagen voor de lancering op 15 januari 2024 om CPu gefaseerd uit te rollen. Sindsdien werden stelselmatig scheepsagenten en terminals toegevoegd aan het systeem. Port of Antwerp-Bruges meldt in een persbericht dat zowat alle betrokken partijen aan de slag zijn met het systeem. Het havenbedrijf treft nu de voorbereidingen om de terminals achter de sluizen in Antwerpen te laten overschakelen op CPu.

“Certified Pick-up is een ‘game changer’”, zegt Kurt Van Loon, projectmanager Certified Pick-up. “Het platform biedt expediteurs de mogelijkheid om nauwkeuriger te plannen, doordat ze weten wanneer een container wordt gelost. Voor transportbedrijven levert CPu het voordeel dat ze direct op de hoogte zijn wanneer ze bijvoorbeeld een beschadigde container niet kunnen ophalen. Zo sturen ze hun vrachtwagen niet onnodig naar de haven en vermijden ze onnodige kosten. Daarnaast voorkomt het systeem claims dankzij de realtime-informatie over de douanestatus. Dit transparante proces is uniek in de wereld.”

Gebruikersinterface

Containers verlaten de haven van Antwerpen alleen via binnenschip, trein of vrachtwagen na vrijgave in Certified Pick-up. Dat gebeurt dus nu op basis van identiteit in plaats van met pincodes. Volgens het havenbedrijf is het douaneproces volledig transparant binnen CPu. Een container kan de kaai pas verlaten als de douane groen licht geeft.

“De digitale transformatie van onze haven is in volle gang”, zegt William Demoor, chief customer relations officer bij Port of Antwerp-Bruges. “Met CPu hebben we een eerste stap gezet, en samen met de betrokken partijen bekijken we nu hoe we de gebruikersinterface kunnen verbeteren. En dat is maar het begin van de digitale evolutie waarbij we samen met de havengemeenschap inzetten op logistieke efficiëntie en veiligheid, gebaseerd op het digitaliseringspact met ‘The Way Forward’.”

Port of Rotterdam

Ook Port of Rotterdam start met het pincodevrij afhalen van containers via de Vertrouwensketen. Dat is een gezamenlijk en gesloten initiatief van zowat alle partijen en de betrokken overheid in de Rotterdamse logistieke keten. Al in het najaar van 2023 werd er gestart met het aansluiten van alle klanten en de achterliggende ketens op de Vertrouwensketen. Er werd toen begonnen met lading uit Latijns-Amerika. De deadline voor het volledige systeem is gezet op 31 maart 2024.

Port of Antwerp-Bruges kijkt naar uitrol CPu achter de sluizen – Flows

Port of Antwerp-Bruges kijkt naar uitrol CPu achter de sluizen

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
Vrachtwagens laden containers bij DP World Antwerpen.
Vrachtwagens laden containers bij DP World Antwerpen. © Port of Antwerp-Bruges

Port of Antwerp-Bruges startte in januari met het gefaseerd uitrollen van Certified Pick-up (CPu), het systeem waarmee containers in de haven afgehaald worden op basis van identiteit in plaats van met een pincode. Voorbereidingen lopen om ook de terminals achter de sluizen in Antwerpen te laten overschakelen op CPu.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Profiteer deze maand van 40% korting op een Flows abonnement en lees Flows voor slechts 17,40 29,00 per maand.

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login