Federaal parket vraagt 20 jaar gevangenisstraf voor kopstuk Sky ECC

Nieuws, Havens
Melanie De Vrieze
Archiefbeeld: drugs en geëncrypteerde smartphone
Archiefbeeld: drugs en geëncrypteerde smartphone © Pixabay

Het federaal parket vorderde maandag 29 januari de maximum gevangenisstraf van twintig jaar voor Bilal I., een van de beweerde kopstukken in het Encrochat/Sky ECC-drugdossier. Volgens het openbaar ministerie voerde de man tonnen cocaïne in vanuit Latijns-Amerika naar Europa.

De man werd in februari 2020 opgepakt met 35.000 euro in zijn voertuig. Er werd nog eens 15.000 euro aangetroffen in zijn woning. Enkele maanden later pakte de politie de man opnieuw op, ditmaal met 9.000 euro op zak. Volgens het federaal parket was Bilal I. tussen 2014 en 2020 werkloos en verdiende hij in die periode hoogstens 1.500 euro per maand.

“Hij reisde in de voorbije jaren ook naar Medellín in Colombia en verschillende malen naar Turkije. Naar Spanje zelfs bijna maandelijks”, zei federaal magistraat Julien Moinil. Dat meldt Belga. “Allemaal opmerkelijk voor iemand met zo’n beperkt inkomen.”

Sky ECC-smartphones

Belangwekkender zijn volgens de federaal magistraat de gesprekken op de verschillende Sky ECC-smartphones waarover Bilal I. beschikte. De Sky-toestellen die aan hem worden toegeschreven, zijn alleen maar actief in België als hijzelf in het land is en activeren systematisch de zendmasten rond zijn woning.

“In de Sky-gesprekken vinden we foto’s van grote hoeveelheden cocaïne en grote geldsommen, van drugslabo’s en van transportschepen in een buitenlandse haven”, aldus nog het openbaar ministerie. “We vinden ook gesprekken met mensen uit Latijns-Amerika over personen die drugs hebben gestolen en moeten gestraft of vermoord worden en een foto van een bijna naakte man, vastgebonden op een stoel en met een kap over het hoofd. Bilal I. en zijn gesprekspartner bespreken op normale toon wat er met de man moet gebeuren en of dat dan beter in een flat of in een villa gebeurt.”

Cocaïnetransporten

Volgens het openbaar ministerie waren er ook gesprekken met Eridan M.G., een van de andere beweerde kopstukken, over verschillende transporten van cocaïne uit Brazilië en Ecuador, over de betaling van die transporten en over de uithaling van de drugs in haven van Antwerpen. “Eridan M.G. vertelt op een bepaald moment dat zijn ‘vrienden in Mexico’ de volledige controle hebben over een bepaalde haven. In een gesprek over een drugtransport van 1.000 kilogram cocaïne wordt vermeld dat ze via de Spaanse haven Algeciras zullen gaan, ‘omdat ze daar alles hebben, de Guardia Civil, de politie en de douane’.”

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Federaal parket vraagt 20 jaar gevangenisstraf voor kopstuk Sky ECC – Flows

Federaal parket vraagt 20 jaar gevangenisstraf voor kopstuk Sky ECC

Nieuws, Havens
Melanie De Vrieze
Archiefbeeld: drugs en geëncrypteerde smartphone
Archiefbeeld: drugs en geëncrypteerde smartphone © Pixabay

Het federaal parket vorderde maandag 29 januari de maximum gevangenisstraf van twintig jaar voor Bilal I., een van de beweerde kopstukken in het Encrochat/Sky ECC-drugdossier. Volgens het openbaar ministerie voerde de man tonnen cocaïne in vanuit Latijns-Amerika naar Europa.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.