Voka: “Zeespiegelstijging kans om Zeebrugge zeewaarts uit te breiden”

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
Wielingendok Zeebrugge
Wielingendok Zeebrugge © Roel Jacobus

Vlaanderen zal met de bedrijven in de havens van Zeebrugge en Oostende praten over de impact van maatregelen tegen de zeespiegelstijging. Voka ziet in het strategische beleidsplan Kustvisie een kans om Zeebrugge verder zeewaarts uit te breiden.

Tijdens de opmaak van het strategische beleidsplan Kustvisie, dat onze kustlijn tegen de zeespiegelstijging moet beschermen, zal het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) met de bedrijven in de kusthavens spreken. Via de private havengemeenschap worden de ondernemingen uitgenodigd voor ontbijtsessies op 6 juni in Oostende en 9 juni in Zeebrugge.

“De stijgende zeespiegel is een bedreiging die we niet kunnen negeren”, luidt de uitnodiging van Team Kustvisie. “Want hierdoor komen de bruikbaarheid en het functioneren van de havens en haventoegangen onder druk te staan. Daarom onderzoeken we met het project Kustvisie diverse mogelijkheden om onze kust en de havens nog minstens honderd jaar te beschermen. Omdat zowel de zeespiegelstijging als de mogelijke beschermingsstrategieën een impact op de activiteiten kunnen hebben, gaan we met de havenondernemingen in dialoog.”

Ingrijpende beslissingen

Toevallig of niet, deed Voka-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen twee weken geleden een oproep om de bedrijven uit de havens van Zeebrugge en Oostende nauwer bij het strategische overleg Kustvisie te betrekken. Want de alternatieven die op tafel liggen, zijn zeer ingrijpend. In Oostende zal er tussen 2030 en 2050 ofwel een verdere ophoging rondom de hele haven nodig zijn, ofwel de aanleg van een stormvloedkering of een sluis in de voorhaven. Als er voor een sluis gekozen wordt, dan moeten de strekdammen 800 meter langer gemaakt worden. Daarover moet tegen ten laatste 2030 beslist worden.

De haven van Zeebrugge moet voor zijn grote en snelle trafiek sowieso een open toegang naar de zee (zie foto) behouden. Een eerste ophoging van de strekdammen en kades moet allicht vóór 2060 gebeuren. Voor de jachthaven zal een stormvloedkering of nieuwe sluis nodig zijn. Een definitieve keuze moet wellicht tegen 2040 vallen en de aanleg vóór 2060 starten.

Wie zal dat betalen?

“Dergelijke ingrepen hebben een immense impact op de bedrijfsvoering in de havens”, zegt gedelegeerd bestuurder Bert Mons van Voka-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Wie zal de enorme kost voor het ophogen van alle terminals betalen? De Vlaamse overheid kan dit niet zomaar op de kap van de bedrijven schuiven. Voor een goede regeling moet er dringend overleg met de private ondernemingen komen. Want als er in Oostende tegen 2030 over een nieuwe zeesluis beslist moet worden, dan spreken we over morgen en niet overmorgen.”

De werkgeversorganisatie ziet ook opportuniteiten. “Voor ons moeten de kustbeschermingsmaatregelen in Zeebrugge meteen gekoppeld worden aan een uitbreiding van de voorhaven richting zee, zodat er bijkomend havenareaal gecreëerd wordt.”

Infosessies voor iedereen

Ook met het ruime publiek wordt contact gezocht. Op maandag 22 mei om 20.00 uur is er een digitale infosessie. Er zijn vier fysieke infomarkten: op maandag 5 juni in Koksijde, dinsdag 6 juni in Oostende, woensdag 7 juni in Blankenberge en donderdag 8 juni in Knokke. Die vinden plaats van 16.00 tot 20.00 uur. Via www.kustvisie.be kun je inschrijven voor een tijdslot van een halfuur.

Voka: “Zeespiegelstijging kans om Zeebrugge zeewaarts uit te breiden” – Flows

Voka: “Zeespiegelstijging kans om Zeebrugge zeewaarts uit te breiden”

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
Wielingendok Zeebrugge
Wielingendok Zeebrugge © Roel Jacobus

Vlaanderen zal met de bedrijven in de havens van Zeebrugge en Oostende praten over de impact van maatregelen tegen de zeespiegelstijging. Voka ziet in het strategische beleidsplan Kustvisie een kans om Zeebrugge verder zeewaarts uit te breiden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.