Driekoppig team voor betere leefbaarheid rond haven Zeebrugge

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
20220627 Zeebrugge wijkverbeteringscontract
Het ondersteunende team voor de bewoners van Zeebrugge © RJ

Met steun van Vlaanderen en Port of Antwerp-Bruges, schakelt Stad Brugge een versnelling hoger voor de leefbaarheid van Zeebrugge. De aanstelling van een driekoppig team past in de begeleidende maatregelen rond het complex project Nieuwe Sluis.

Eind december 2021 werd bekend dat de Vlaamse overheid, Stad Brugge en Port of Antwerp-Bruges over een periode van vier jaar 968.000 euro reserveerden voor een wijkverbeteringscontract. Dat omvat concrete acties voor het ondersteunen van de Zeebruggenaren en het verbeteren van hun leefomgeving. In april vorig jaar werd al gebiedscoördinator Karel Masureel aangesteld. Hij krijgt er nu een open kantoor in het Gemeenschapshuis én twee collega’s bij: wijkregisseur Peter d’Aubioul en toeleider Georgiana Popa.

“De wijkregisseur en de gebiedscoördinator zijn verantwoordelijk voor het opvolgen en realiseren van de voorgestelde acties en doelstellingen”, zegt Dirk De fauw, burgemeester en vicevoorzitter van Port of Antwerp-Bruges. “Zij zullen nauwe contacten onderhouden met de inwoners, handelaars, verenigingen en lokale diensten. Op korte termijn wordt er al werk gemaakt van een beweegparcours, begeleiding voor duurzame renovatie van woningen en de netheid van het openbaar domein.”

Ervaring in transport

Wijkregisseur Peter d’Aubioul (53) werkte de voorbije twintig jaar voor het agentschap Zorg en Gezondheid. “Omdat ik zeer graag iets voor mensen doe, ben ik op de vacature gespróngen. In deze nieuwe functie kun je maatschappelijk een groot verschil maken. Door die langdurige ervaring als ambtenaar kan ik de mensen begeleiden in hun contacten met de administratie.”

Het team is ook versterkt met toeleider Georgiana Popa (37), die als brugfiguur de anderstalige bewoners en nieuwkomers zal ondersteunen bij de integratie en participatie. “Ik kwam twaalf jaar geleden uit Roemenië en werkte voor GDP Transport in Zeebrugge. Omdat ik Nederlands spreek, kon ik als vrijwilliger al veel mensen helpen bij hun contacten met de administratie en het onderwijs. Zeebrugge heeft een grote Roemeense gemeenschap met onder andere een Roemeense winkel en orthodoxe misdiensten in de Stella Mariskerk.”

Leren van Kieldrechtsluis

Het wijkverbeteringscontract loopt samen met het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge. De voorbereiding en de bouwwerken van de sluis en de omringende wegen zullen de komende vijftien jaar een grote impact hebben en de omgeving sterk veranderen. “Daarom leggen we vanuit het departement Mobiliteit en Openbare Werken zo sterk de nadruk op begeleidende maatregelen voor de leefbaarheid”, zegt omgevingsmanager Anouk Pattyn van het projectteam. “Voor een integrale aanpak van alle wijken in Zeebrugge, investeren we niet alleen in stenen maar ook in mensen”, bevestigt Ken Daems van Agentschap Binnenlands Bestuur.

Ruim 700.000 euro komt van de Vlaamse overheid, maar daarnaast doen ook het stadsbestuur van Brugge en Port of Antwerp-Bruges een stevige duit in het zakje. “Wij weten dat de havenactiviteiten een grote impact op de leefomgeving hebben”, zegt Tom Van Autgaerden, manager port infrastructure van Port of Antwerp-Bruges. “Daarom dragen we vanuit het havenbestuur graag bij tot het verhogen van de leefbaarheid en een goede relatie met de bewoners. Gedurende mijn 26 jaar bij het Antwerpse Havenbedrijf was ik betrokken bij onder meer de bouw van de Kieldrechtsluis, de grootste sluis ter wereld. Omwille van die ervaring ben ik in het team van de nieuwe sluis in Zeebrugge opgenomen.”

Op de foto zien we van links naar rechtsTom Van Autgaerden, Ken Daems, Anouk Pattyn, Dirk De fauw, Peter d’Aubioul, Georgiana Popa en Karel Masureel.