AET vergroent site verder met aankoop van vier batterypacks

Nieuws, Havens
Julie Desmet
20220315 Waaslandhaven batterypacks AET
Atlas Copco battery pack ZBC250-500 © Atlas Copco

Terminaluitbater Antwerp Euroterminal (AET) in Verrebroek heeft vier nieuwe batterypacks met een totale opslagcapaciteit van 2,3 megawatt aangeschaft voor zijn operationele activiteiten. Het eerste van de vier wordt nog deze maand geleverd. 

“We kregen de kans om mee te dingen naar een subsidie in het kader van het Europese vergroeningsproject ‘Pioneers‘, waarbij Port of Antwerp als pioniershaven optreedt”, vertelt James Deignan, terminal manager bij AET. “We hebben toen ons idee voor de installatie van batterypacks gepitcht, wat positief werd onthaald. We zetten al een lange tijd in op hernieuwbare energie door onder meer het plaatsen van zonnepanelen en windmolens. De subsidieverlening versterkt onze strategische koers om de energietransitie te versnellen.”

Groene stroom

Begin 2021 plaatste de multipurposeterminaloperator twee nieuwe windmolens – in eigendom van Wind aan de Stroom – op zijn site. “Een derde windturbine is in aanbouw en zal tegen de zomer van 2022 worden opgeleverd”, vertelt hij. “Tegelijkertijd zijn we volop bezig met een verticale uitbreiding van onze terreinen en bouwen we de grootste parkeertoren van België met zonnepanelen op het dak.”

Opslag

“De opwekking van groene stroom is periodiek. Energieopslag is daarom essentieel”, gaat Deignan verder. “Als er zon of wind is, zullen we onze batterypacks maximaal opladen. Het energiebeheersysteem (EMS) zal de batterijen dan slim ontladen op momenten wanneer we het nodig hebben, zoals bijvoorbeeld ’s nachts om de lichtmasten te voeden. Ook onze elektrische wagens kunnen dankzij de batterypacks worden opgeladen wanneer er geen wind of zon is. Zo moeten we geen stroom gebruiken van het elektriciteitsnet.”  

Air Plus, officiële partner van Atlas Copco, staat in voor de levering van de vier batterypacks. Net zero technology partner en softwarebedrijf Envision zorgt voor de opmaak van het Energy Management System (EMS).