Digitaal en fysiek loket Gateway2Britain van start

Nieuws, Douane
Melanie De Vrieze
Wegwijzer brexit
Wegwijzer brexit © Pixabay.com

De Vlaamse regering lanceert vandaag ‘Gateway2Britain’, het project dat de goederenstromen tussen Vlaanderen en het VK efficiënter en vlotter moet laten verlopen. Het project wordt uitgevoerd door VIL en Deloitte, in opdracht van VLAIO. 

De brexit veroorzaakt financiële en administratieve lasten voor handelspartners en autoriteiten langs beide kanten van het Kanaal. Ook de internationale toeleveringsketens zijn grondig verstoord. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en Flanders Investment and Trade (FIT), stelden VIL (het Vlaamse innovatiecentrum voor de logistiek) en Deloitte aan om een globale oplossing uit te werken voor de bedrijven die direct en indirect betrokken zijn bij het handelsverkeer met het Verenigd Koninkrijk. Het project werd ‘Gateway2Britain’ genoemd. De middelen uit het BAR (Brexit Adjustment Reserve) van de Europese Unie zijn nu voor Gateway2Britain vrijgemaakt.

Frictieloze handel

Gateway2Britain bestaat uit een technologische pijler, een fysieke pijler en een ‘green corridor’. De technologische pijler verbindt de verschillende stakeholders via een digitaal platform, dat het delen van data en handelsdocumenten en de transparantie tussen de verschillende betrokken partijen bevordert. Data delen en grenscontroleprocessen via het platform transparant maken, herleiden vertragingen en administratie tot een minimum. 

De fysieke pijler gaat over de keuze van een of meerdere strategische locaties voor het uitvoeren van aangiften, fysieke controleprocessen en logistieke diensten. De green corridor tot slot moet een echte frictieloze handelsstroom realiseren door de aaneenschakeling van de fysieke en digitale pijlers door middel van technologische oplossingen, zowel langs EU- (Vlaamse) als VK-zijde. Het gaat om een door technologie beveiligde route waarop geen verdere controles door de overheidsdiensten noodzakelijk zijn.

Klankbordgroep

De leden van de stuurgroep zijn VLAIO, FIT en het kabinet-Crevits. Eric Verlinden, manager research VIL: “Er komt ook een klankbordgroep in overleg met Voka, waarin de sector- en beroepsfederaties zullen terechtkomen. Daarnaast komt er een breed stakeholdersoverleg, zowel aan Vlaamse kant als aan Britse zijde. Dat overleg zal een eerder informeel karakter hebben. Het is immers niet mogelijk om de tweehonderd bedrijven in een vergadering te krijgen.”

Melanie De Vrieze