Telex: BoxBay DP World, batterijrecord, drugs, orkaan Ida en marathon

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Tanker 'PS Queen' in Zeebrugge
Tanker ‘PS Queen’ in Zeebrugge © RJ

‘BoxBay’ is volgens terminaloperator DP World klaar voor ultra large container ships, een elektrische truck van Futuricum heeft een wereldrecord gevestigd en Antoon Desmet (ex-Knauf-Isolava) gaat aan de slag als expert bij Multimodaal Vlaanderen.

DP WORLD – 

Na de succesvolle afronding van de testfase van het ‘BoxBay’-hoogbouwmagazijn in de haven van Jebel Ali, liet terminaloperator DP World aan het nieuwsplatform Port Technology weten dat BoxBay klaar is voor ultra large container ships (ULCS). “In de hele sector zijn de reacties zeer positief geweest. Hoewel het duurder is om verticaal te groeien, is ons concept superieur aan heel wat alternatieven wereldwijd. Dit niet alleen in termen van capaciteit, maar ook op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid”, vertelt Martin Aufschläger, lid van de raad van bestuur van BoxBay. Volgens hem waren er geen noemenswaardige uitdagingen geweest bij de invoering van de technologie. Belangrijke mijlpalen voor de toekomst zijn de plaatsing van zonnepanelen en het doorvoeren van procesverbeteringen, aldus Aufschläger. Tijdens Expo 2020 wordt het geautomatiseerde ‘High Bay Store system’ (HBS) aan het brede publiek voorgesteld. Wanneer het concept op de terminals van DP World wereldwijd wordt toegepast, is nog niet bekend. (JD)

RECORD – 

Een elektrische truck van Futuricum heeft een nieuw wereldrecord gevestigd: de 19 tonstruck reed maar liefst 1.099 km op één batterijlading. De truck wordt al ruim zes maanden dagelijks in de regionale distributie gebruikt door DPD Zwitserland. Voor het wereldrecord, dat opgetekend werd door Guinness World Records, werden wel Continental EfficientPro-banden met een lage rolweerstand gemonteerd. De truck reed aan een gemiddelde snelheid van 50 km/u, 22 uur en 56 minuten lang. Futuricum is een Zwitserse (om)bouwer van elektrische trucks. In april nam Volvo Trucks een participatie van 60%. (PhVDo) 

DRUGSBENDE – 

De politie in Costa Rica heeft dertien bendeleden gearresteerd voor het verzenden van cocaïne naar de Antwerpse haven. Op 26 april 2021 werd 460 kg coke in Costa Rica onderschept met bestemming België. De drugs zaten verstopt in een container geladen met rubber en metaal. Een lading van bijna 1 ton coke slaagde er op 10 mei wel in om de haven van Antwerpen te bereiken. De drugs zaten in een container gevuld met ananassap en werden ontdekt na een tip vanuit Costa Rica. De meeste van de opgepakte criminelen werkten bij APM Terminals in de haven van Limon als scanners, truckchauffeurs, bewakers en operatoren van machines. (JD)

VAN DE KETTING – 

Na ruim een maand aan de ketting wegens technische gebreken heeft de herstelde tanker ‘PS Queen’ (zie foto) woensdagavond 1 september Zeebrugge verlaten. “Er waren afwijkingen tussen de aanwezige documenten en de werkelijke situatie van de ballasttanks en het cargo area deck. Daarnaast waren er minder zware tekortkomingen omtrent de reddingsboten en de evaluatie van de brandoefeningen”, zegt de woordvoerder van de FOD Mobiliteit en Vervoer. De ‘PS Queen’ was op 25 juli vanuit Mumbai (India) aangekomen met een lading melasse. Het schip dateert uit 2006, telt 21 bemanningsleden en is een van de twee zusterschepen van de Turkse rederij Prive Shipping. (RJ)

ORKAAN – 

Orkaan Ida heeft aanzienlijke windschade aangericht in de stad New Orleans (VS) en de omliggende gebieden. Volgens het havenbestuur zou de haven redelijk gespaard zijn gebleven, maar zijn er problemen met de stroomvoorziening. “De communicatie is zeer beperkt omdat het mobiele netwerk en het internet door de storm zijn aangetast”, meldt de Duitse rederij Hapag-Lloyd in een servicebericht. “Het tijdschema voor het hervatten van de operaties is nog onbekend”, meldt Hapag-Lloyd. New Orleans Terminal en Ports America zullen gesloten blijven tot de stroompanne hersteld is. Tussen Antwerpen en New Orleans zijn er twee rechtstreekse wekelijkse containerdiensten: de TA3/NEUATL3 van 2M en de TAT3 van de Ocean Alliance. (SV/JD)

ANTOON DESMET – 

Antoon Desmet, die twintig jaar lang logistiek manager was van Knauf-Isolava, gaat aan de slag als expert bij Multimodaal Vlaanderen. Het adviespunt voor multimodaal vervoer, een onderdeel van VIL, haalt zo een specialist binnen van het vervoer per binnenschip voor de bouwsector. Desmet was een van de sleutelfiguren in de succesvolle uitrol van het vervoer van gepalletiseerde goederen met de binnenvaart voor de gipsproducent. Hij ging onlangs met pensioen, maar vervoegt Multimodaal Vlaanderen om de kennis en expertise die hij opbouwde ter beschikking te stellen van de ‘modal shift’ in de bouwsector. (PhVDo) 

CONNECTING EUROPE EXPRESS – 

In het kader van het Europese Jaar van het Spoor rijdt vanaf vandaag – 2 september – een ‘Connecting Europe Express’ langs 70 steden in 26 Europese landen. Eindbestemming is Parijs op 7 oktober. Op 4 oktober stopt de trein in Antwerpen en op 5 oktober in Brussel. Bij elke stop worden diverse activiteiten georganiseerd. Aan boord van de trein is een tentoonstellings- en conferentieruimte. Bedoeling is de sleutelrol van het spoor voor de gemeenschap en de uitdagingen voor het spoor om meer vracht en passagiers aan te trekken, onder de aandacht te brengen. De Connecting Europe Express illustreert bovendien het gebrek aan interoperabiliteit op sommige delen van het Europese spoornet. Zo rijden er in feite drie verschillende treinen omdat op de route drie verschillende spoorbreedtes van toepassing zijn. Er zijn aparte treinen voor het Iberische en het Baltische spoornet. (KH)

PORT OF ANTWERP NIGHT MARATHON – 

Op vrijdag 3 september 2021 krijgen Antwerps havenschepen Annick De Ridder en burgemeester Bart De Wever hun startnummer voor de ‘Port of Antwerp Night Marathon’ officieel van het Havenbedrijf overhandigd. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 11 september. Havenmedewerkers van onder meer chemiebedrijven INEOS, Evonik en Basf, baggeraar DEME en terminaloperators DP World en PSA trekken dan hun loopschoenen aan. (JD)