Telex: trucker in levensgevaar, BASF Antwerpen, Febetra en Bauwens

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Geplaatste staalkolommen van nieuwe deminwaterinstallatie voor BASF Antwerpen
Geplaatste staalkolommen van nieuwe deminwaterinstallatie voor BASF Antwerpen © BASF Antwerpen

Een truckchauffeur is levensgevaarlijk gewond geraakt bij een ongeval op de Antwerpse Ring, de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Bauwens is klaar en beroepsfederatie Febetra ontkracht de geruchten over een foutieve verlenging van code 95.

ZWAARGEWOND – 

Een vrachtwagenchauffeur is in de nacht van maandag 9 augustus levensgevaarlijk gewond geraakt bij een ongeval op de Antwerpse Ring richting Nederland in Berchem. Het slachtoffer reed in op een truck die was gestopt omdat de bestuurder enkele transmigranten had opgemerkt in zijn laadruimte. De verstekelingen sprongen uit de laadruimte en verdwenen in de berm naast de Ring. “Op het moment dat de Hongaarse chauffeur weer wilde instappen, reed een tweede vrachtwagen in op de stilstaande voorligger”, meldt een woordvoerster van de federale wegpolitie aan Gazet van Antwerpen. De bestuurder zat geklemd in zijn cabine en moest door de brandweer bevrijd worden. De man werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De rijweg is intussen volledig vrijgegeven. (JD)

BASF – 

BASF-dochter Evides Industriewater heeft de staalkolommen voor de nieuwe deminwaterinstallatie op de Antwerpse site van BASF geplaatst (zie foto). De werken zijn in 2020 gestart. Bedoeling: hergebruik van het afvalwater voor de productie van gezuiverd industriewater. De ingebruikname is voorzien in het voorjaar van 2022. In de voorbije tien jaar investeerden 25 grote industriespelers ruim 11,5 miljard euro in de Antwerpse haven, waarvan ongeveer de helft van de investeringen direct verband hield met milieu- en klimaatgerichte projecten. (JD)

CODE 95 – 

Beroepsfederatie Febetra ontkracht op haar communicatiekanalen het gerucht dat een vrachtwagenchauffeur wiens code 95 en/of rijbewijs geldig is tot 1 juli 2021 of later, een verlenging toegekend kregen. Wie in orde wil zijn moet zijn of haar code 95 en rijbewijs tegen de vervaldatum laten vernieuwen om wettelijk in orde te zijn. “Boek ook ruim op voorhand een afspraak in bij de gemeente. Door COVID-19 kunnen de wachttijden bij gemeentes oplopen tot meer dan twee weken”, waarschuwt Febetra. (YD)

BAUWENS – 

De bouw van het nieuwe distributiecentrum van Transport Bauwens aan de Industrielaan in Turnhout is afgerond. Het magazijn ligt vlakbij een van hun klanten en zal dienst doen als vertrekpunt van de aldaar geproduceerde goederen. Aannemer Bolckmans nv klaarde de klus en deelde een video van de opbouw. Die kunt u hier bekijken. De werken zijn gestart in augustus 2020 en namen een jaar in beslag. (JD) 

DRUKTE VRACHTVERKEER – 

Er rijdt meer vrachtverkeer op de Vlaamse snelwegen dan voor de coronacrisis in 2019. Volgens cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum gaat het om 5 tot 13% meer vrachtwagens. Transporteconoom Theo Notteboom (UAntwerpen) zei op Radio 1 dat hij verwacht dat de drukte nog zal aanhouden tot begin volgend jaar. “Als je naar de internationale handel kijkt, en vooral de export vanuit China, dan is de verwachting dat de volumegroei niet zal vertragen vóór Chinees nieuwjaar, dus januari 2022.” (YD) 

OOCL MULTIMODAAL –

Om de drukke routes naar de Verenigde Staten (VS) te vermijden lanceert rederij OOCL een nieuwe multimodale containerdienst naar de oostkust van de VS in samenwerking met OOCL Logistics. Het gaat om de volgende combinatie: een bloktrein van China naar Kaliningrad, vandaar per feeder naar Bremerhaven en dan per zeeschip naar de VS. De rederij wil zo een betrouwbare en stipte verbinding bieden en de drukke routes via onder meer het Panamakanaal vermijden. Het eerste vertrek in de nieuwe dienst vond plaats op 4 augustus 2021 vanuit Xian. (KH)

ZANDVLIETSLUIS – 

De Zandvlietsluis op de Antwerpse rechteroever is op woensdag 11 augustus van 8.00 uur tot 18.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Frederik-Hendrikbrug. (JD)