Telex: Sarens, Scania, Hapag-Lloyd, Montea en recordwaarde vloot

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Reuzenkraan SGC-90 van het Belgische Sarens
Reuzenkraan SGC-90 van het Belgische Sarens © Sarens

Het Belgische Sarens is opnieuw uitgeroepen tot ’s werelds tweede grootste kraanoperator, logistiek vastgoedontwikkelaar Montea breidt uit in Nederland en de waarde van de globale koopvaardijvloot bereikte een recordcijfer van 1,2 biljoen dollar.

HAPAG-LLOYD – 

De Duitse rederij Hapag-Lloyd bestelde nog eens 75.000 teu aan containers omwille van de congestieproblematiek. De containers zullen in China worden geproduceerd en in het vierde kwartaal van 2021 aan Hapag-Lloyd worden geleverd. Midden april 2021 plaatste de carrier nog een van zijn grootste containerorders ooit en besteedde ruim 550 miljoen dollar aan 150.000 extra teu (zowel standaard- als koelcontainers). Hapag-Lloyd heeft nu een containervloot van meer dan 2,8 miljoen teu, waaronder 250.000 teu aan koelcontainers. (JD)

SARENS – 

Sarens is opnieuw uitgeroepen tot tweede grootste kraanoperator ter wereld door het tijdschrift International Cranes and Specialized Transport. In de IC50-ranglijst voor 2021, waarin bedrijven worden gerangschikt volgens het totale maximale lastmoment, in tonmeter, van alle kranen in een vloot, verkleinde Sarens het verschil met de nummer 1 –  Mammoet – met 33%. Die sprong is te danken aan de toevoeging vorig jaar van een reuzenkraan aan haar vloot, de SGC-90 (zie foto). Deze elektrische ringkraan met de bijnaam “Little Celeste” heeft een capaciteit van meer dan 80.000 TM. In deze video kunt u haar aan het werk zien. De nummer 3 is Maxim Crane Works uit de VS. De tweede Belgische operator, Aertssen Kranen, staat op plaats 43. (PhVDo)

MONTEA – 

Logistiek vastgoedontwikkelaar Montea versterkt zijn positie in Nederland met de uitbreiding van het directieteam en de opening van een nieuw kantoor in Amsterdam. Hylcke Okkinga, onder wiens leiding de portefeuille van Montea in Nederland de laatste vijf jaren een sterke groei kende, wordt vanaf nu bijgestaan door Cedric Montanus. Die deed eerder ervaring op bij Troostwijk Makelaars, Cushman & Wakefield en XO Property Partners. Naast het bestaande kantoor in Tilburg komt er vanaf begin september een nieuwe vestiging in Amsterdam. Tussen 2021 en 2024 mikt Montea met zijn programma Track’24 op een groei van zijn portefeuille met 800 miljoen euro tot 2,2 miljard euro. (KH)

RECORD –

De waarde van de wereldwijde koopvaardijvloot bereikte een recordcijfer van 1,2 biljoen dollar, meldt dataplatform VesselsValue. De koopvaardijvloot is nu 65% groter in brutotonnage dan begin 2010. De Grieken hebben het voortouw genomen bij de uitbreiding van de vloot. De waarde van de koopvaardijvloot in Griekse handen is sinds 2019 met meer dan 32% gegroeid en staan nu op 132,6 miljard dollar. Drogeladingschepen en tankers, zowel operationeel als in aanbouw, zijn vandaag het meeste waard. (JD) 

ESSEX – 

In de zaak van de 39 Vietnamese migranten die eind 2019 stierven in een koelwagen in het Engelse graafschap Essex, is het Belgische luik van het onderzoek afgerond. Dat meldt Belga. De Brugse raadkamer verlengde vrijdagochtend 27 augustus 2021 de aanhouding van vijf verdachten. De vermoedelijke spilfiguur ontkent nog steeds elke betrokkenheid. Wellicht kan de zaak binnen enkele maanden naar de Brugse correctionele rechtbank verwezen worden. In het Britse luik van het onderzoek zijn in januari 2021 vier mannen tot zware gevangenisstraffen veroordeeld. (JD)

NATUUR – 

In de Antwerpse haven hebben Natuurpunt en WWF de inrichtingswerken in natuurgebieden De Kuifeend-Binnenweilanden en Opstalvallei afgerond, meldt Belga. Dankzij de werken zijn de laatste jaren heel wat belangrijke trekvogels teruggekeerd naar het gebied. De Kuifeend was lange tijd een weiland met koeien en prikkeldraad. In 2018 voerde Natuurpunt met de steun van WWF grote graafwerken uit om het gebied jaarrond nat te houden. (JD)

SCANIA –

De Belg Carl Pattyn wordt op 1 september 2021 managing director en voorzitter van Scania France. Hij vervangt een andere Belg, Koen Knoops, die deze functie sinds 2017 bekleedde en naar het hoofdkwartier verhuist als raadgever van CFO en vicevoorzitter van Scania Group, Johan Haeggman. Pattyn, die in 1997 begon als verkoopsdirecteur bij Scania-dealer Universal Auto in Oost-Vlaanderen, werkt al sinds 2005 voor Scania. Hij was onder meer director Services in de Benelux. Vandaag is hij Head Dealer Performance Europe op de hoofdzetel. (PhVDo) 

BOUDEWIJNSLUIS –  

De Boudewijnsluis op de Antwerpse rechteroever is op dinsdag 31 augustus van 6.00 uur tot 20.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens werkzaamheden. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Landverkeer wordt omgeleid via de Meestoofbrug. (JD)