Telex: Lamborghini, Global Mercy, onbemande brug en ijsbeer aan boord

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Een hongerige ijsbeer komt piepen in de keuken van een schip
Een hongerige ijsbeer komt piepen in de keuken van een schip © Niels P. Kristensen

’s Werelds eerste onbemande en elektrische containerschip, de ‘Yara Birkeland’, komt nog voor eind 2021 in de vaart, autobouwer Lamborghini voert het koetswerk van zijn model Urus aan per trein en een Groenlandse schipper kreeg onverwachts bezoek.

GAROCENTRE TERMINAL – 

Op de inland terminal Garocentre Terminal in La Louvière zijn de voorbije dagen drie barges gelost met onderdelen voor het windmolenpark van het nieuwe distributiecentrum van Lidl dat daar vlakbij wordt gebouwd. De onderdelen van Enercon zijn afkomstig uit het Duitse Emden en werden met drie binnenschepen met een capaciteit van elk 1.200 ton vanuit Duitsland tot in La Louvière vervoerd. Het aandeel van het wegvervoer in het hele traject bleef beperkt tot 1,5 kilometer. Enercon liet in het verleden ook al windmolenonderdelen voor het windmolenpark langs de snelweg in Charleroi aanvoeren via Garocentre. Ook het staalbedrijf NLMK maakt regelmatig gebruik van de terminal voor de behandeling van zware stukken. (KH)

WALSTROOM MOERDIJK – 

In de haven van Moerdijk kunnen zeeschepen op termijn walstroom gebruiken. Tegen 2024 worden twee aansluitpunten gerealiseerd. Vanuit Moerdijk pendelen drie keer per week zes schepen naar Engeland, die geschikt worden gemaakt voor walstroom. De voorziening komt er dankzij een financiële bijdrage van de Nederlandse regering en de provincie Noord-Brabant. (AB)

YARA BIRKELAND – 

Het eerste onbemande en volledig elektrische containerschip ter wereld, de ‘Yara Birkeland’, komt nog voor eind 2021 in de vaart en zal zijn eerste container van de stad Herøya naar Brevik vervoeren. Het schip, dat vaart voor de Noorse meststoffenproducent Yara, kan in totaal 103 containers vervoeren en heeft een topsnelheid van 13 knopen. Op termijn zullen alle laad- en losoperaties – inclusief het aan- en afmeren – met behulp van autonome technologie verlopen, zoals met autonome kranen en straddle carriers, aldus Yara. (JD)

GLOBAL MERCY – 

Het hospitaalschip ‘Global Mercy’ van liefdadigheidsorganisatie Mercy Ships wordt op 12 september in Antwerpen verwacht. Dat meldt Mercy Ships op zijn website. Het schip ligt tot 2022 in Antwerpen voor afwerking. Port of Antwerp lanceerde een oproep voor vrijwilligers. Over de respons op die actie wou het Havenbedrijf nog niets kwijt. (ML)

LAMBORGHINI – 

De Italiaanse autobouwer Lamborghini voert het koetswerk van zijn model Urus voortaan aan per trein. De koetswerkonderdelen worden geproduceerd in de Volkswagenfabriek in het Duitse Zwickau en geassembleerd in de thuisbasis van Lamborghini in het Italiaanse Sant’Agata Bolognese bij Modena. Het totale spoortraject bedraagt 900 kilometer. Het spoorvervoer is in handen van de Oostenrijkse Rail Cargo Group. Alleen de laatste 21 kilometer van het traject worden over de weg afgelegd met een vrachtwagen op lng. De CO2-uitstoot van het hele transport wordt daardoor met 85% verminderd. De totale reisduur wordt teruggebracht tot 48 uur. (KH)

ONBEMANDE BRUG – 

Het containerschip ‘Interasia Horizon’ (4.253 teu) werd voor de Chinese kust bijna een uur lang onbemand achtergelaten toen de eerste stuurman, die op dat moment alleen was op de brug, van het schip verdween. Na een uitgebreid onderzoek werden er geen sporen van de officier gevonden, evenmin aanwijzingen dat hij overboord was gevallen of een briefje had achtergelaten. De bootsman die alarm sloeg, liet de brug onbeheerd achter – in strijd met het Safety Management System (SMS) – op zoek naar de officier. “Een lege brug had de bootsman moeten waarschuwen voor het navigatierisico en hij had de kapitein kunnen verwittigen terwijl hij op de brug bleef”, staat in het onderzoeksrapport. “Het schip had op dat moment waarschijnlijk een matige tot zware slingering bij windkracht zes, maar er kon niet met zekerheid worden vastgesteld of de officier opzettelijk of per ongeluk van de brugvleugel was gevallen”, luidt het rapport verder. (JD)

EURONAV –

Euronav Luxembourg SA, de dochteronderneming van de Antwerpse tankerrederij Euronav stelde bankengroepen DNB Markets, Nordea en Arctic Securities aan om een reeks vastrentende beleggerscalls op te zetten die zullen starten op 30 augustus 2021. Afhankelijk van onder meer de marktomstandigheden, kan er een senior ongedekte obligatie-uitgifte in US dollars met een looptijd van vijf jaar volgen. (JD)

IJSBEER AAN BOORD  – 

Het was even schrikken voor de Groenlandse schipper afgelopen weekend. Ter hoogte van de Groenlandse kust was een ijsbeer erin geslaagd om aan boord te klimmen. Zo meldt nieuwsplatform KNR. De beer volgde de geur van eten en geraakte via een ventilatieschacht in de keuken waar de chef stond te koken (zie foto). De schipper probeerde om de beer weg te jagen met geweerschoten in de lucht maar het dier was niet onder de indruk. Uiteindelijk kon het uit de keuken worden gelokt met eten. Met assistentie van een reddingshelikopter werd de ijsbeer van het schip gehaald. (PhVDi)