Telex: Euronav, Contargo, Kuehne+Nagel, HMM, Volvo Gent en Amazon Air

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Distributiecentrum Volvo Logistics Services in Oostakker bij Gent
Distributiecentrum Volvo Logistics Services in Oostakker bij Gent © Volvo Group

De Antwerpse rederij Euronav roept reders op om oude tankschepen te slopen, slechts 15,3% van de zeevarenden is gevaccineerd tegen COVID-19, Kuehne+Nagel is op zoek naar 400 tijdelijke werkkrachten en HMM behaalde zijn beste halfjaarresultaten ooit.

EURONAV – 

CEO Hugo De Stoop van de Antwerpse olierederij Euronav moedigt reders aan om oude tankschepen te recycleren. De oproep kwam er tijdens een teleconferentie na de voorstelling van het halfjaarrapport. Het bedrijf stelt zich serieuze vragen bij het overaanbod. “Ik denk dat we allemaal verbaasd zijn dat meer dan 50 schepen die eigenlijk al moesten gesloopt zijn, nog in de vaart zijn”, zei De Stoop. Euronav betreurt dat er alsmaar meer afgedankte tankers worden ingezet voor illegale handel van Iraanse en Venezolaanse olie en die het voorwerp zijn van internationale handelssancties. “Er zijn nu meer dan 66 VLCC’s (very large crude carriers, red.) en 29 Suezmaxschepen die varen met illegale lading. De manier waarop ze de regels omzeilen is verbazingwekkend, maar het is wat het is en ik denk niet dat we bij Euronav er iets aan kunnen doen.” (JD)

VACCINATIE – 

Amper 15,3% van de zeevarenden is momenteel gevaccineerd tegen COVID-19, blijkt uit cijfers van ‘The Neptune Declaration.’ Ter vergelijking: in de Europese Unie is momenteel bijna de helft van de bevolking ingeënt. Weinig landen bieden vaccinatie aan voor de internationale zeevarenden. De grootste uitdaging is het garanderen van de levering van vaccins en er zijn ernstige leveringsproblemen geïdentificeerd in de Filippijnen, Myanmar, Indonesië, Venezuela en Letland. (ML)

ROTTERDAM – 

Volgens binnenvaartoperator Contargo zijn er in de haven van Rotterdam op enkele terminals problemen met het aanleveren van zowel lege containers als containers met gevaarlijke goederen. Zo aanvaardt de EMX-terminal geen lege containers nog tot maandag 16 augustus. De APM-terminals op de Maasvlakte nemen voorlopig dan weer geen containers met gevaarlijke goederen aan. De maatregelen gelden voor alle vervoermodi. Contargo waarschuwt zijn klanten voor mogelijke vertragingen die hierdoor ontstaan. De gemiddelde wachttijd voor de afhandeling van binnenschepen op de terminals in Rotterdam bedraagt momenteel ook nog zo’n 57 uur. (KH)

KUEHNE+NAGEL – 

Kuehne+Nagel zoekt voor dit najaar 400 nieuwe tijdelijke medewerkers voor de sites in Geel, Eindhout en Tessenderlo. Met de extra uitzendkrachten wil de logistieker vooral anticiperen op de verwachte drukte van Black Friday en de feestdagen. Samen met hr-dienstverlener Tempo-Team wordt op donderdag 19 augustus een jobevent met ‘pick & pack’-raceparcours georganiseerd. “De vraag naar logistieke profielen is groter dan het aanbod. Om die schaarse profielen aan te trekken zetten we hard in op het omscholen en opleiden van de kandidaten”, zegt Kris Monnens, hr-directeur Kuehne+Nagel BeLux. (PhVDo) 

MAGAZIJNMEDEWERKERS VOLVO – 

Het Gentse Volvomagazijn is op zoek naar ruim veertig magazijnmedewerkers om te voldoen aan de toenemende vraag op de markt. Vanuit het magazijn in Gent worden onderdelen voor Volvo vrachtwagens, bussen en constructiemachines de wereld rondgestuurd. Ook voor Volvo Penta, onderdelen van boten en generatoren, is het distributiecentrum in Gent het centraal magazijn. (YD) 

HMM – 

HMM behaalde zijn beste halfjaarresultaten ooit. De Zuid-Koreaanse rederij boekte een operationele winst van 2,05 miljard dollar in de eerste zes maanden van 2021. Het vrachtvolume nam met 8,4% toe tot 1,93 miljoen teu. Om het capaciteitstekort op te vangen, heeft HMM nieuw gebouwde containers aangekocht: 120.000 teu aan standaardunits en 4.600 teu aan gekoelde units. Die zullen naar verwachting voor het einde van het jaar aan de vloot worden toegevoegd. De historisch sterke containermarkt deed ook MaerskHapag-Lloyd en ONE recordresultaten neerzetten. (JD)

AMAZON AIR –

De Amazon Air Hub op Cincinnati/Northern Kentucky International Airport is in gebruik genomen. De installaties, waarin de e-commercegigant maar liefst 1,5 miljard dollar investeerde, dienen als primaire overslaghub in de VS. Hoewel er tweeduizend mensen werken, is de sorteerfaciliteit van 75.000 m² grotendeels gerobotiseerd. In de VS heeft Amazon Air een netwerk met meer dan veertig locaties. In 2020 lanceerde de luchtvrachtpoot een Europese luchthub op de Duitse luchthaven Leipzig/Halle. Cincinnati is een van de snelst groeiende luchthavens in de VS. Ook DHL heeft er een hub voor de VS. (PhVDo) 

FIETSERSBRUG – 

In de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 augustus wordt de nieuwe fietstunnel onder de Canadastraat en fietspaden langs de Keetberglaan en Canadastraat (Waaslandhaven) in gebruik genomen. Ook start de heraanleg van de Canadastraat zelf. De huidige fietsoversteek aan de Canadastraat verhuist hiervoor naar de tijdelijke omleidingsweg tussen de Canadastraat en de Charles de Costerlaan. De nieuwe fietsbrug die aansluit op de fietstunnel van de Canadastraat, gaat volgens de huidige planning eind november open. (ML)