Tyfoon in grootste haven ter wereld blaast congestie nog aan (+video)

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Typhoon In-Fa blaast containers van schip in haven Shanghai weg
Typhoon In-Fa blaast containers van schip in haven Shanghai weg © Knowledge Champion

Tyfoon In-Fa is geland in de Chinese stad Shanghai. Alle operaties in de haven en de nabijgelegen havencomplexen zijn tijdelijk opgeschort. De kades zijn afgesloten en zeker 150 schepen zijn er weggehaald.

De tyfoon In-Fa is op zondag 25 juli 2021 aan land gekomen in het oosten van China. Zware regenval, overstromingen en sterke rukwinden verstoren zowel de export van zee- als luchtvracht. 

In de havens van Shanghai en Ningbo zijn alle containerterminals stilgelegd, zijn scheepsbewegingen vertraagd en ontvangen of leveren magazijnen geen goederen meer. In de buitenhaven Yangshan, ten zuiden van Shanghai, werden al zeker 150 schepen verplaatst. 

Export in het gedrang

Shanghai en Ningbo zijn respectievelijk de grootste en de op twee na grootste containerhaven ter wereld. Shanghai is jaarlijks verantwoordelijk voor de afhandeling van minstens 43 miljoen containers. De sluiting van de havens – die nog zeker tot 29 juli duurt – brengt de enorme hoeveelheden Chinese exportgoederen die de wereldeconomie in stand helpen houden, in het gedrang. De prangende situatie komt nog eens bovenop de congestieproblemen in de Zuid-Chinese haven Yantian

Overstromingen

Ook de havens van Changzhou en Nanjing lopen verder risico op overstromingen, net als Shanghai Pudong Airport. “Schade aan de infrastructuur is mogelijk”, melden weeranalisten van Everstream Analytics. “Bevoorradingsketens moeten de situatie nauwlettend in de gaten houden en voorbereidende maatregelen treffen voor alle locaties binnen de zone.”

Everstream Analytics verwacht dat de verstoringen tot in het midden van deze week zullen aanhouden, wanneer In-Fa langzaam noordwaarts trekt over delen van Oostcentraal-China. 

In onderstaande video ziet u hoe hevige rukwinden de bovenste containers aan boord van een schip in de haven van Shanghai omverblazen. 

Julie Desmet