Telex: Maersk, truckmarkt, Moorkens, DP World en bemanning jaar vast

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Trucks worden beladen bij Antwerp Gateway
Trucks worden beladen bij Antwerp Gateway © DP World

Maersk en Hamburg Süd doneren een bedrag van 100.000 euro aan hulpfondsen in België, Nederland en Duitsland; het aantal registraties van zware trucks in België steeg met 15% en Alcopa wordt meerderheidsaandeelhouder van Groupe François.

ALCOPA – 

Alcopa, de investeringsholding van de familie Moorkens, wordt meerderheidsaandeelhouder van pallettenproducent Groupe François uit Virton. Dat meldt ‘De Rijkste Belgen’. François produceert drie miljoen palletten per jaar. De groep is ook actief in de productie van pellets en de energieproductie uit biomassa en zonnepanelen. De groep boekt een jaaromzet van 70 miljoen euro en een bruto bedrijfswinst van meer dan 15 miljoen. Minderheidsaandeelhouders zijn onder meer de families della Faille en de Cordes, naast de intercommunale Idelux. Het is niet duidelijk of ze aan boord blijven als minderheidsaandeelhouders. (PhVDo) 

DP WORLD – 

Terminaloperator DP World zag het wereldwijde overslagvolume in het tweede kwartaal van 2021 met ruim 17% stijgen tot 19,7 miljoen teu. DP’s thuisbasis Jebel Ali registreerde een stijging van iets meer dan 4% to 3,4 miljoen teu. In de eerste zes maanden bedroeg de overslag 38,6 miljoen teu. Dat is bijna 14% meer dan in de eerste helft van 2020. (JD) 

MAERSK/HAMBURG SUD – 

Rederijen Maersk en Hamburg Süd doneren samen een bedrag van 100.000 euro aan hulpfondsen in België, Nederland en Duitsland naar aanleiding van de overstromingen. “De omvang van de verwoesting is ongekend en we verenigen ons in solidariteit met de mensen die rechtstreeks door deze ramp zijn getroffen”, meldt Maersk. “Tegelijkertijd moedigen wij u allen aan om deel te nemen aan de hulpverlening en een evenredige bijdrage te leveren aan het goede doel.” (JD)

TRUCKMARKT – 

Het aantal registraties van bedrijfsvoertuigen in de EU steeg in de eerste jaarhelft met 36,9% tot 1 miljoen eenheden, meldt de industriekoepel ACEA. De verkoop van zware trucks (+16 ton) groeide met 39,3% tot 128.333 eenheden. In de belangrijkste markten waren de resultaten positief (Italië +51,7%, Spanje +42,9%, Duitsland +23,2% en Frankrijk +19,2%), maar alle Oost-Europese landen noteerden nog hogere stijgingen. In België bleef de groei beperkt tot 15%. De verkoop van bestelwagens (-3,5 ton) in de EU steeg met 38,1% tot 856.926 stuks. Deze halfjaarcijfers zijn wel zeer atypisch omdat in het eerste semester van 2020 de coronacrisis de verkoop totaal verstoorde. (PhVDo) 

PIL –

De Aziatische lijnvaartrederij Pacific International Lines (PIL) heeft zijn vloot voor het eerst uitgebreid sinds het in 2019 in ernstige financiële moeilijkheden kwam, zo meldt Splash 247. Uit de meest recente gegevens van Alphaliner blijkt dat de vervoerder, de nummer 11 ter wereld, nu die een vloot heeft die 270.000 slots vertegenwoordigt. Dankzij nieuwe donateurs zou PIL volgens Splash druk bezig zijn geweest met het terugnemen van enkele schepen die eerder waren uitgecharterd, waaronder de ‘Kota Pahlawan’ (11.923 teu). (JD)

1 JAAR VAST – 

De Mauritiaanse autoriteiten komen onder druk te staan om de crew van de Japanse bulkcarrier ‘MV Wakashio‘, die op 25 juli 2020 vastliep voor de kust van Mauritius, vrij te laten. De bemanning wordt al een jaar zonder aanklacht vastgehouden. De meeste crewleden hebben huisarrest en worden in een plaatselijk hotel vastgehouden, kennelijk met het argument dat zij als getuigen zullen moeten verschijnen in een proces dat nog moet beginnen. De transportvakbond ITF roept op tot onmiddellijke vrijlating en repatriëring. “De behandeling die de bemanning van de ‘Wakashio’ ondergaat is een schending van hun mensenrechten”, aldus ITF. (JD)

NIKELAAN – 

Het wegdek van de Nikelaan (N156) in Meerhout wordt heel de maand augustus 2021 tijdelijk onderbroken. De oude betonbaan wordt opgebroken en vervangen door een rijweg in asfalt. De werfzone start ter hoogte van poort F van de Nikesite en loopt zo’n 300 meter verder tot voor de bocht tegenover de toegang van het bedrijf BCTN. Er is een omleiding voor doorgaand verkeer voorzien over de E313 via de complexen ’25 Ham’ en ’24 Geel-Oost’. (JD)

BOUDEWIJNSLUIS – 

De Boudewijnsluis op de Antwerpse rechteroever is morgen – 29 juli 2021 – van 8.00 uur tot 18.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens wegwerkzaamheden. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Landverkeer wordt omgeleid via de Meestoofbrug. (JD)