Telex: Elon Musk, ‘Ever Given’, dieselban UK, dumping en piraterij

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Nieuwste droneschip 'A Shortfall of Gravitas' van ruimtevaartbedrijf SpaceX
Nieuwste droneschip ‘A Shortfall of Gravitas’ van ruimtevaartbedrijf SpaceX © SpaceX

Het Verenigd Koninkrijk heft vanaf 2040 een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieseltrucks, de zeepiraterij is wereldwijd gedaald naar het laagste niveau sinds 1994 en Elon Musk heeft een voorproefje gegeven van zijn nieuwste droneschip.

ELON MUSK – 

Elon Musk, CEO van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, tweette een video van het nieuwste droneschip ‘A Shortfall of Gravitas’ (zie screenshot)Het autonome landingsplatform in zee dient voor raketten die er na een missie zelfstandig als drones kunnen landen om vervolgens opnieuw gebruikt te worden. Het schip is omgebouwd van de voormalige McDonough Marine Service dekschuit ‘MARMAC 302’ en zal opereren voor de kust van Florida (VS). Meer details gaf Musk nog niet vrij. (JD)

SOCIALE DUMPING – 

Bij een politiecontrole in Welkenraedt is aan het licht gekomen hoe vijf Wit-Russische chauffeurs door de Litouwse transportfirma UAB Kareda worden uitgebuit. De betrokken chauffeurs bleken al maanden geen loon te hebben gekregen en hadden ook geen geld bij zich. Net als UAB Kareda werd zijn belangrijkste klant, het Oostenrijkse transportbedrijf LKW Walter, gevraagd om zijn verantwoordelijkheid te nemen en de situatie te regulariseren. Tot nu zonder resultaat. (YD) 

ZEEVERVUILING – 

De verschillende diensten bevoegd voor het bestrijden van vervuiling op zee bundelen de krachten. De gespecialiseerde materiaalloods van de Dienst Marien Milieu in Zandvoorde (Oostende) is voortaan bij milieu-incidenten ook het ankerpunt van de Civiele Bescherming en Hulpverleningszone 1. Jaarlijks krijgt de wachtdienst van de Dienst Marien Milieu een honderdtal meldingen van incidenten in Belgische wateren. Dit is een risicozone: er passeren dagelijks vierhonderd schepen, er zijn windturbineparken, zandontginning, visserij en recreatie. Het laatste grote scheepsongeval dateert van het vergaan van de ‘Flinterstar’ in 2015. In 2020 waren er twee botsingen van schepen, zonder zware gevolgen. (RJ)

VERENIGD KONINKRIJK – 

Het Verenigd Koninkrijk heft vanaf 2040 een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselvrachtwagens met het oog op de vergroening van het wegvervoer. Vanaf 2040 zijn benzine- en dieselvrachtwagens van meer dan 26 ton verboden. Voor degenen die tussen 3,5 en 26 ton wegen, is dat in 2035 al het geval. (YD) 

MINDER PIRATERIJ –

Het aantal aanvallen door piraten op zee is in de eerste helft van 2021 gedaald tot 68, meldt het Internationaal Maritiem Bureau (IMB). Dat is het laagste niveau sinds 1994. In dezelfde periode in 2020 werden er 98 aanvallen geregistreerd. De Golf van Guinee in West-Afrika blijft volgens het IMB nog steeds het gevaarlijkste gebied voor de scheepvaart. Daar vond in de eerste zes maanden van dit jaar 32% van de incidenten plaats. (JD)

CHINATREINEN – 

In de eerste helft van 2021 is het spoorvervoer tussen China en Europa met 43% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo meldt Business AM. In totaal reden 7.377 vrachttreinen op de route. Volgens de China State Railway Group (CSRG) is de stijging het gevolg van capaciteitsuitbreidingen in China en een verbeterde samenwerking met de landen langsheen de route. Het aantal vervoerde containers steeg met 52% tot 707.000 teu. Zo’n 85% van de treinen die vanuit China naar Europa reden, konden op de terugreis ook vracht meenemen. In de beginperiode van het spoorvervoer tussen China en Europa was er nog een sterk onevenwicht. (KH)

EVER GIVEN  – 

De Japanse eigenaar Shoei Kisen Kaisha van het containerschip ‘Ever Given’, dat eind maart 2021 vastliep in het Suezkanaal, verwacht mogelijk duizenden schadeclaims. Het bedrijf verwacht niet alleen een schadeclaim van de rederij Evergreen, dat een langjarige deal heeft afgesloten voor het gebruik van het schip, maar denkt ook door de eigenaren van de lading voor de rechter te worden gedaagd. Eerder slaagden beide bedrijven er al in om claims beperkt te krijgen tot 84 miljoen pond, omgerekend zo’n 98,5 miljoen euro. De megamax bevindt zich momenteel ten zuiden van de kust van Kreta en wordt op 25 juli 2021 in de haven van Rotterdam verwacht. (JD)

VAN CAUWELAERT –

De Van Cauwelaertsluis is op donderdag 15 juli van 04.00 uur tot 16.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Kruisschansbrug. (JD)