Dode ‘MSC Messina’, CEO ExxonMobil, Q-trucks CSP en plooikaart

Kort, Douane
Julie Desmet
Peter Vandenborne
Peter Vandenborne © ExxonMobil

Peter Vandenborne is de nieuwe directeur van ExxonMobil in Antwerpen, stad Oostende gaf groen licht voor de bouw van Air Cargo Terminal en de Chinese scheepswerven zagen hun orderboek in de eerste vijf maanden van 2021 stijgen met 182,6%.

NIEUWE CEO – 

Peter Vandenborne (zie foto) is aangesteld als de nieuwe directeur van ExxonMobils raffinaderij in de haven van Antwerpen. Hij volgt daarmee Shawn Kuntz op die regional manufacturing manager wordt voor Noord-Amerika. Vandenborne startte in 1990 als process ingenieur bij ExxonMobil en oefende zowel in het binnen- als buitenland verschillende functies uit. Hij keert nu dus terug naar Antwerpen en was voordien vier jaar lang directeur van de raffinaderij in het Franse Port-Jérôme-sur-Seine. (JD)

PLOOIKAART BINNENVAART –

Het Havenbedrijf Antwerpen heeft een nieuwe plooikaart uitgebracht waarop alle communicatiekanalen en diensten voor de binnenvaart verenigd zijn. De kaart geeft een overzicht van alle marifoonkanalen en nuttige telefoonnummers. Ze geeft de locaties van de afvalparken en informatie over de bilgeboot, die koelwater van de scheepsmotoren ophaalt. De auto-afzetplaatsen staan erop vermeld en gegevens over de drinkwaterboot, drinkwaterpunten en walstroompunten in de haven. De ligging van al die punten wordt bovendien nog eens weergegeven op een havenkaart met daarop ook de ligplaatsen voor tankschepen. (KH)

LEIDINGENSTRAAT – 

Het plan voor een pijpleidingenstraat van Antwerpen naar het Ruhrgebied deed burgers en overheden massaal in de pen kruipen. De Vlaamse overheid heeft in de afgelopen maanden maar liefst 4.300 bezwaren ontvangen, naast 55 vooral negatieve adviezen van overheden en administraties en een digitale petitie tegen het project die 6.000 handtekeningen verzamelde. De Vlaamse Overheid moet nu met die toevloed aan reacties aan de slag en buigt zich over de optimalisering van de tracés op het terrein. Plan is nog steeds om in 2023-2024 met de aanleg van de leidingenstraat te beginnen. (ML)

HARMONISATIEKAMPIOEN – 

Business architect Digitalisation & Port Community Projects van het Havenbedrijf Antwerpen, Nico De Cauwer, heeft de erkenningsprijs ‘Piet Jan ten Thije’ van IPCSA gewonnen. Die vereniging promoot het gebruik van internationale standaarden en harmonisatie in de scheepvaart. “Nico heeft ons gesteund in ons doel van standaardisatie en doet dat nog altijd”, zegt voorzitter Hans Rook. “Hij vertegenwoordigt ons actief als een van de experts in het FAL-harmonisatiewerk van de Internationale Maritieme Organisatie, is een vertrouwde vertegenwoordiger van IPCSA en wordt regelmatig door de IMO opgeroepen om zijn inzichten en ervaring ter beschikking te stellen.” (JD)

AIR CARGO TERMINAL OOSTENDE – 

Stad Oostende geeft groen licht voor de bouw van de Air Cargo Terminal bij de Oostendse luchthaven. Die zal bestaan uit een opslaghal voor tijdelijke stockage en voor kantoren. Aan de voorzijde komen laadkaaien voor vrachtwagens, aan de achterzijde een luifel om goederen te ontvangen. Op het terrein is er parking voor 48 vrachtwagens. De bouw van de Air Cargo Terminal verandert niets aan het aantal vluchten op de luchthaven van Oostende. (MDV)

CHINESE WERVEN – 

De Chinese scheepswerven hebben duidelijk de wind in de zeilen. In de eerste vijf maanden van 2021 zagen ze hun orderboek stijgen met 182,6% tot 32,74 miljoen ton deadweight (dwt) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de Chinese sectororganisatie CANSI. In diezelfde periode werden 16,86 miljoen dwt opgeleverd, een stijging met 26,6%. De 75 grootste werven boekten een omzet van 14,4 miljard dollar van januari tot mei, 13,7% meer dan in dezelfde periode in 2020. Chinese herstellingswerven ontvingen van januari tot mei 1.313 schepen, een stijging met 6,8%. (KH)

‘MSC MESSINA’ – 

Het containerschip ‘MSC Messina’ (4.743 teu), dat op 25 juni 2021 vuur vatte voor de kust van Sri Lanka, is succesvol naar Singapore gesleept voor reparaties. Bij de brand in de machinekamer is een crewlid om het leven gekomen. De ‘MSC Messina’ is het tweede schip dat de voorbije weken in brand vloog in de Indische Oceaan, nadat eind mei de ‘X-Press Pearl’ in vlammen opging en zonk voor de kust van Colombo. (JD)

CSP – 

CSP (COSCO Shipping Ports) Abu Dhabi Terminal, actief in de haven van Khalifa, is de eerste containerterminal in het Midden-Oosten die een autonoom vrachtwagensysteem heeft geïmplementeerd. Zes elektrische ‘Q-Trucks’, die zijn uitgerust met 360°-sensoren en een verkeersmonitoring- en rijbegeleidingssysteem, moeten het laden en lossen van schepen ondersteunen. Een video van de trucks aan het werk kunt u hier bekijken. (JD)