Pakjesdiensten staan voor helse dagen met nieuwe reglementering

Nieuws, Douane
Melanie De Vrieze
E-commerce
E-commerce © George Hodan

In België zijn in het eerste kwartaal bijna 42 miljoen onlineaankopen gedaan, goed voor 2,84 miljard euro. Met de nieuwe reglementering – de btw-vrijstelling voor de invoer van goederen verdwijnt vanaf 1 juli – wordt het druk voor pakjesdiensten.

Online winkelen is sinds de coronacrisis populairder geworden. Dat blijkt uit cijfers van BeCommerce, dat online handelaars verenigt. Het aantal aankopen lag de helft hoger dan in het eerste kwartaal van 2020, zo meldt Belga. De grote groeiers zijn kleding en schoenen, elektronica en spelamusement. 

Geen btw-vrijstelling

Nog tot eind deze maand betaal je voor bestellingen bij niet-Europese webwinkels, zoals AliExpress of Wish, alleen btw op producten die een hogere waarde hebben dan 22 euro. Vanaf 1 juli zijn alle goederen van buiten de EU onderworpen aan invoer-btw. “De grootste aanpassing is dat bij zendingen onder de 22 euro de vrijstelling van btw-heffing bij invoer wegvalt”, zegt Werner Rens, adviseur-generaal marketing bij de douane. 

Extra werk douane

De Europese Unie hanteert die nieuwe importregels om de huidige ongelijkheid tussen Europese en niet-Europese webwinkels weg te werken. Met de invoering van de nieuwe regels komt er een gelijk speelveld. 

“Voor de pakjesdiensten betekent dat onder meer dat op al die zendingen onder de 22 euro, verplichte douaneaangiften ingestuurd moeten worden”, zegt Werner Rens. “Dat betekent extra werk. De douane zal meer selecties en controles moeten uitvoeren.”

Melanie De Vrieze