Container Technics en Camco genomineerd voor Leeuw van de Export

Nieuws, Douane
Koen Heinen

Het Vlaamse exportagentschap FIT heeft de genomineerden vrijgegeven voor de ‘Leeuw van de Export 2021’. Zowel Container Technics, in de categorie tot 49 werknemers, als Camco Technologies, meer dan 50 werknemers, zijn bij de zes uitverkorenen.

De ‘Leeuw voor de Export’ wordt al voor de 20e keer op rij uitgereikt. Dit jaar gaat het wel om een uitzonderlijk exportjaar als gevolg van de coronacrisis. Een vakjury heeft uit de ingediende dossiers zes bedrijven genomineerd. In een tweede ronde moeten zij hun dossier verdedigen voor een jury van prominente professionals uit de academische en bedrijfswereld. Op 29 september worden de winnaars bekendgemaakt.

Container Technics

In de categorie bedrijven tot 49 werknemers behoort Container Technics tot de drie genomineerden. Het bedrijf uit Wijnegem werd in 1983 opgericht. Aanvankelijk verkocht het sjormateriaal, hijsbalken en ander toebehoren voor ladingzekering aan rederijen en scheepseigenaars. Gaandeweg ontpopte het bedrijf zich tot een allroundpartner in zijn branche en is het vandaag betrokken partij vanaf het ontwerp van schepen tot en met de ontwikkeling van specifieke materialen op maat om speciale ladingen veilig te verschepen. Container Technics bedient 2.500 klanten in 60 verschillende exportlanden vanuit een centrale stock in zijn thuisbasis. De export zorgt voor 94% van de omzet. 15% van de omzet gaat naar niet-EU-landen. Het bedrijf telt dertien werknemers en realiseert een omzet van ruim 12 miljoen euro (2020).

Camco Technologies

In de categorie bedrijven met 50 of meer werknemers behoort Camco Technologies tot de drie genomineerden. Het bedrijf uit Heverlee bij Leuven haalde in 2005 als eens de ‘Leeuw voor de Export’ binnen. Het bedrijf is gespecialiseerd in intelligente oplossingen voor containeridentificatie en -tracking, onontbeerlijk in de snel groeiende containertrafiek. Als een van de grootste spelers in zijn niche automatiseerde het wereldwijd al meer dan 250 terminals, en doet zowel de design als de installatie en het onderhoud. Om zijn positie in een aantal hotspots van de containertrafiek te verstevigen, opende Camco Technologies de voorbije jaren kantoren in Long Beach in de VS, Dubai en Shanghai. Een vertegenwoordiging in Rusland is in voorbereiding. Het bedrijf telt bijna 130 werknemers en realiseert een omzet van 20,6 miljoen euro (2020). Het aandeel van de export in de omzet bedraagt 47%. Eenzelfde percentage van de export gaat naar niet-EU-landen.

Koen Heinen