Cokevangst op weg naar nieuw record: al 54,5 ton onderschept in 2021

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Bart De Wever en Ghada Fathi Waly op de BNFW-terminal
Bart De Wever en Ghada Fathi Waly op de BNFW-terminal © Michiel Leen

In de haven van Antwerpen werd de eerste vijf maanden van dit jaar al 54,5 ton cocaïne onderschept. Dat is 2,5 keer meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De drugshandel heeft blijkbaar niet te lijden gehad onder de COVID-pandemie.

2021 is goed op weg om het zoveelste recordjaar te worden op het vlak van cocaïnevangsten in de Antwerpse haven. De veiligheidsdiensten hadden op 31 mei 2020 in totaal 19.501 kilo te pakken. Op 3 juni van dit jaar was dat al 52.500 kilo. Dat meldt De Morgen vanochtend. Dat het cijfer voor dit jaar al zo hoog ligt, is mede te danken aan de kraak van de berichtendienst Sky. In de nasleep van die operatie, waarbij politiediensten erin slaagden om cryptotelefoons van criminelen binnen te dringen zodat ze met het berichtverkeer konden meelezen, werd in Antwerpen ruim 27 ton onderschept.

Straatwaarde: 1,4 miljard euro

Die inbeslagnames – goed voor een straatwaarde van bijna 1,4 miljard euro – konden volgens het parket van Antwerpen rechtstreeks aan het Sky-dossier worden gelinkt. In de nacht van 2 op 3 april noteerden politiediensten zelfs nog een recordvangst van 11 ton in één lading.

Dat er nog altijd zoveel drugs over het water Antwerpen binnenkomen, toont ook aan dat de cocaïnehandel weinig deuken heeft gekregen door de wereldwijde coronacrisis. Toch heeft die volgens Bob Van den Berghe, die aan het hoofd staat van het Container Control Program van de VN, wel een en ander veranderd. Hoeveel coke er in werkelijkheid de haven passeert, is moeilijk te zeggen, allicht wordt er nog altijd maar een fractie onderschept. 

Van Peteghem: “Ook douane wordt creatiever”

De cijfers werden vanochtend voorgesteld in aanwezigheid van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), Ghada Fathi Waly (Executive Director bij het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)) en Kunio Mikuriya, secretaris-generaan van de World Customs Organization. De internationale delegatie voerde de afgelopen dagen gesprekken met onder andere de Europese Commissie, minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De boodschap die ze brengen, is duidelijk: alleen doorgedreven internationale samenwerking kan de drugstrafieken naar Europa indammen. “In 2020 werd ongeveer 66 ton cocaïne onderschept in Antwerpen. Vandaag staat de teller voor 2021 al op 54,5 ton. Aan dit tempo verpulveren we het record van vorig jaar”, zegt minister Van Peteghem. “Enerzijds betekent dit dat het harde werk van de douane en de veiligheidsdiensten loont, anderzijds is de strijd tegen drugs duidelijk nog niet gestreden. De drugssmokkelaars worden steeds creatiever, maar dat geldt ook voor de douane. In de nasleep van het SKY-ECC-onderzoek onderschepte de douane 150 verdachte containers, goed voor 27 ton cocaine.”

Uit onderzoek van UNODC blijkt dat de COVID-pandemie de cocaïnetrafiek niet heeft geschaad. De smokkel via de luchthavens nam af vanwege de daling in het passagiersvervoer en tegelijkertijd werden de maritieme drugsladingen groter. 

Van Peteghem benadrukt dat de federale regering blijft investeren in de strijd tegen de drugssmokkel. “Het doel blijft om 100% van de risicocontainers te scannen. Er ligt een traject klaar om extra investeringen door te voeren, onder andere in extra personeel en artificiële intelligentie om de toevloed aan beelden uit de risicoanalyses te scannen. Het gaat om een extra investering van 80 miljoen euro.” 

Samenwerken, ook met privé

Ghada Fathi Waly benadrukt bij haar eerste bezoek aan Antwerpen de nood aan internationale samenwerking. In 2020 werden door het UNODC liefst 25 ton cocaïne onderschept met bestemming Antwerpen, op een totaal van 68 ton cocaïne dat onderschept werd met bestemming Europa.

De internationale delegatie werd op de Sea Invest-terminal Belgian New Fruit Wharf rondgeleid en vergast op een demonstratie van verschillende douanetechnieken, zoals drugshonden, duikteams en scanners. “De locatie is niet toevallig gekozen”, zegt Bob Van den Berghe. “Bedrijven die fruit verwerken, zijn door hun intensieve contacten met de risicolanden vaak slachtoffer van drugssmokkelaars. We willen op deze manier de goede samenwerking met de private sector benadrukken.”

Michiel Leen