Arrestatie douanier: “Interne controle deed zijn werk”

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Meer dan 11 ton cocaïne onderschept in haven Antwerpen op 27 oktober 2020
Meer dan 11 ton cocaïne onderschept in haven Antwerpen op 27 oktober 2020 © FOD Financiën

De Antwerpse douanier die eerder deze week werd opgepakt in een onderzoek van drugssmokkel, blijft aangehouden. Volgens de FOD Financiën hebben de controlemechanismen naar behoren gewerkt.

De raadkamer in Antwerpen heeft vrijdag de aanhouding bevestigd van een 36-jarige douanier uit Brecht. Die werd eerder deze week opgepakt in een onderzoek naar de invoer van verdovende middelen via de haven van Antwerpen. Dat meldt het persagentschap Belga. De dertiger werkte sinds een vijftal jaar bij de douane en was bevoegd voor het selecteren van containers voor controle. Hij had volgens het parket opzoekingen gedaan naar containers die tekenen vertoonden van vermoedelijk geslaagde uithalingen of waarin effectief nog cocaïne werd aangetroffen. 

Historische vangst 

Zo zou hij de containers hebben opgezocht waarin 11,5 ton cocaïne verstopt zat (foto), een lading die gelinkt wordt aan de organisatie rond oud-rijkswachtbaas Willy Van Mechelen. De douanier had ook buiten zijn werkuren en in het weekend opzoekingen gedaan. De vangst van 11,5 ton staat te boek als de grootste overzeese cocaïnevangst aller tijden. 

Al twee jaar

Intussen blijkt dat de politiediensten de man al geruime tijd in de gaten hielden. Het onderzoek loopt al twee jaar. De politie luisterde zijn gesprekken af en hield hem nauwlettend in het oog. Dinsdag werd de douanier gearresteerd. “Mijn cliënt erkent dat hij opzoekingen heeft gedaan, dat maakte deel uit van zijn functie”, stelde advocaat Alper Darici. Of de douanier die opzoekingen ook deed op vraag van drugsbendes, wilde hij niet kwijt. 

De onderzoeksrechter liet de douanier na verhoor aanhouden. De feiten zijn gekwalificeerd als (mede)daderschap, invoer van en handel in verdovende middelen in vereniging, en deelname aan een criminele organisatie.

De FOD Financiën reageert: “Er bestaan interne controlemechanismen en die hebben gewerkt. De samenwerking tussen de Federale gerechtelijke politie en de douane verliep uitstekend. Betrokkene is ondertussen geschorst en heeft dus geen toegang meer tot informatie- of IT-systemen.” De FOD Financiën onthoudt zich van verdere commentaar. 

Michiel Leen