Tien arrestaties in havenmilieu in kader van SKY ECC-onderzoek

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Containers MSC op terminal MPET
Containers op terminal MPET © MSC Belgium

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft donderdag 10 mensen gearresteerd in het kader van SKY. Ze zouden vanuit hun sleutelposities in en rond de haven van Antwerpen hand- en spandiensten geleverd hebben aan de georganiseerde criminaliteit.

De arrestaties komen er in de nasleep van het SKY ECC-onderzoek, waarbij de speurders erin slaagden de geëncrypteerde communicatie van de criminelen te ontcijferen. 

Opgepakt op kaai 

Donderdag werden 24 huiszoekingen uitgevoerd in het havengebied en op privéadressen, voornamelijk in Antwerpen en omgeving. Daarbij werden 9 mensen opgepakt door de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Het gaat om 6 mannen en 3 vrouwen tussen 25 en 51 jaar. Volgens Gazet van Antwerpen was daarbij ook een 32-jarige man die als vesseldispatcher werkt bij de terminal MPET op Kaai 1742. De man zou woensdagnacht op zijn werk zijn opgepakt. 

Een 27-jarige verdachte kon gisterenavond in Rotterdam nog gearresteerd worden. Ze zijn volgens de communicatie van het parket werkzaam voor transportfirma’s, op haventerminals, rederijen, expeditiekantoren of bewakingsfirma’s. Ze zouden misbruik maken van hun respectievelijke functie om belangrijke informatie door te spelen of om diensten te leveren aan criminele organisaties die de haven op hun beurt misbruiken voor de internationale smokkel van verdovende middelen.

In deze fase van het onderzoek kunnen ze gelinkt worden aan de invoer van verschillende partijen cocaïne. Bij de verschillende huiszoekingen kon bijna 40.000 euro cash in beslag worden genomen, en verder nog handtassen, luxehorloges, juwelen en enkele voertuigen. 

De onderzoeksrechter zal beslissen over de aanhouding van de verdachten. Het verdere onderzoek zal zich verder toespitsen op de precieze rol van elke verdachte.

Michiel Leen