Telex: Dennie Lockefeer, DAF, Ziegler Group, DHL en uitstootmetingen

Nieuws, Douane
Julie Desmet
De nieuwe 'DAF XG' van DAF Trucks
De nieuwe ‘DAF XG’ van DAF Trucks © Facebook

Het Havenbedrijf Antwerpen zal de uitstoot meten van het wegverkeer, DAF Trucks onthult binnenkort een volledig nieuwe truckrange en het Noord-Koreaanse vrachtschip ‘Chong Bong’ leed schipbreuk in de Japanse Zee.

UITSTOOT – 

Vanaf vandaag – dinsdag 25 mei – en ook de hele maand juni laat Port of Antwerp op verschillende plaatsen uitstootmetingen van het wegverkeer in het havengebied uitvoeren. Zo wil het Havenbedrijf de impact van het wegverkeer op de luchtkwaliteit in de haven meten. Voertuigen die te veel schadelijke stoffen uitstoten, worden uit het verkeer gehaald voor bijkomende controle. Inbreuken worden geverbaliseerd. Havenschepen Annick De Ridder: “Door diegenen eruit te halen die de regels overtreden, geven we een steuntje in de rug aan de vele transportbedrijven en chauffeurs die de regels wel correct volgen.” (ML)

ZIEGLER GROUP –

Ziegler Group heeft het Franse expeditiebedrijf SATA International in Lens overgenomen. Dat gebeurde via SATRA, een van de Franse filialen van de Belgische groep. Hiermee verstevigt Ziegler zijn aanwezigheid in het noorden van Frankrijk. SATA is een vrij klein bedrijf met 2.000 zendingen per jaar, 200 klanten, 2.000 m² voor ‘dedicated’ warehousing en drie regelmatige groepagelijnen op het Zuidwesten en het oosten van Frankrijk en op Italië. Ziegler beschikt bij onze zuiderburen over 60 agentschappen verspreid over het hele land. (PhVDo)

DAF TRUCKS – 

DAF Trucks onthult op 9 juni 2021 een volledig nieuwe truckrange. De constructeur lanceerde eerst een teasercampagne, maar laat nu ook een amper gecamoufleerde truck rondrijden. Daarvan zijn inmiddels foto’s te spotten in gespecialiseerde Facebookgroepen. Volgens fans van het merk zullen er drie varianten zijn: XF, XG (zie foto) en XG+. De cabine, die volledig nieuw is, maakt gebruik van de nieuwe Europese wetgeving om iets spitser te zijn, wat de aerodynamica ten goede komt. Ook het interieur zou hierdoor ruimer zijn. In de rechterdeur kan een extra raam geïntegreerd worden om de dode hoek te verkleinen. Verder kan gekozen tussen gewone spiegels en camera’s. (PhVDo)

PORT OF LIMBURG  –

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters trekt 42 miljoen euro uit voor de infrastructuurwerken voor de ontsluiting van het trimodale bedrijventerrein Port of Limburg op de voormalige Ford-site in Genk. Het gaat om de bouw van de overslagkade en de verschillende inrichtingswerken om het terrein te ontsluiten via de weg, het spoor en de binnenvaart. De werken omvatten naast de bouw van de kade, wegenis, riolering, nutsleidingen en infiltratiebekkens. Eerder deze maand had Vlaamse minister Zuhal Demir (N-VA) de omgevingsvergunning voor de werken afgeleverd. De nieuwe containerhaven wordt gezamenlijk door H.Essers en Groep Machiels ontwikkeld en wordt in het eerste kwartaal 2023 in gebruik genomen. (KH)

DHL EXPRESS –

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar expresvervoer, richt DHL Express een nieuwe luchtvrachtmaatschappij op in Oostenrijk. Als de aanvraag door de Oostenrijkse autoriteiten wordt goedgekeurd, wordt de nieuwe maatschappij later dit jaar opgericht en operationeel. De nieuwe maatschappij zal hoofdzakelijk Europese vluchten uitvoeren met een vloot B757-vrachtvliegtuigen die van DHL Air UK worden overgenomen. DHL Air UK wordt omgevormd tot een intercontinentale maatschappij. (MDV)

SCHIPBREUK – 

Het Noord-Koreaanse vrachtschip ‘Chong Bong’ is op zaterdag 22 mei gezonken in de Japanse Zee, een dag nadat de bemanning een noodoproep uitstuurde omdat de laadruimtes onderliepen. De crew verliet het schip in reddingsboten en werd na vijf uur op drift te zijn geweest, gered door een kleine Noord-Koreaanse tanker. Niemand raakte gewond. De 1989 gebouwde ‘Chong Bong’ vervoerde een lading ijzererts op een kustreis van de haven van Chongjin naar Songnim in Noord-Korea. Een video van de schipbreuk kunt u hier bekijken. (JD)

EINDELIJK GELOST – 

Het bulkschip ‘Jag Anand’ is na 356 dagen op zee aangekomen in China. Het schip vervoerde 174.000 ton Australische steenkool maar raakte betrokken in het handelsconflict tussen China en Australië. De ‘Jag Anand’ lag hierdoor bijna een jaar voor anker voor de haven van Jingtang. De bulker verliet op 26 mei 2020 de haven van Gladstone en kreeg nu, na bijna een jaar, toestemming om te lossen in de Chinese haven. Minstens negentien schepen zijn nog altijd door het handelsconflict geblokkeerd. (JD)

LOCKEFEER – 

De ‘Leerstoel Dennie Lockefeer’ gaat voor de derde keer op zoek naar laureaten voor de ‘Thesisprijs Dennie Lockefeer‘, die een bachelor- of masterproef bekroont over een onderwerp in verband met de binnenvaart. Het prijzenpakket bestaat uit: 1.000 euro voor de winnaar, 500 euro voor de student/afgestudeerde op de tweede plaats en 250 euro voor de student/afgestudeerde op de derde plaats. Naast de cheque wordt ook een getuigschrift overhandigd. Deadline voor inzendingen is  31 januari 2022. Een interdisciplinaire commissie zal voor 1 mei 2022 een laureaat aanduiden. Alle voorwaarden voor deelname vindt u hier. (ML)

KALLOSLUIS – 

Op woensdag 26 mei is de Kallosluis in de Antwerpse Waaslandhaven van 8.00 uur tot 20.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens baggerwerken. De sluis is dan gesperd voor alle scheepvaart. (JD)