Telex: sniffervluchten, DFDS, Mercedes, container aceton overboord

Nieuws, Douane
Jonas Van Boxel
Kustwachtvliegtuig in actie
Kustwachtvliegtuig in actie © RBINS - Tim Corbisier

Sniffervluchten tonen aan dat de meeste schepen de strengere stikstofregels op de Noordzee respecteren, DFDS start 1 juni een directe verbinding tussen Calais en Sheerness, in Frankrijk sluiten twee snelwegparkings door problemen met transmigranten.

VAN MOSSEL –

Van Mossel Automotive Groep, met Belgisch hoofdkantoor in Antwerpen, en Mercedes-Benz hebben een overeenkomst bereikt over de verkoop en service van Mercedes-Benz Trucks in Antwerpen. Van Mossel bood tot voor kort alleen personen- en bestelwagens aan, maar opende april een nieuwe vestiging voor Mercedes-Benz Trucks in Deurne. (YD)

ACETON –

De Nederlandse kustwacht heeft een van de vijf containers gelokaliseerd die woensdag overboord sloeg van containerschip Baltic Tern, in de buurt van Ameland. Het gaat om een tankcontainer met aceton. Noodhulpsleper Guardian heeft een lijn verbonden aan de container en er wordt onderzocht hoe die veilig geborgen kan worden. De andere containers, waarvan er een leeg is en de andere gevuld zijn met droge goederen, werden nog niet teruggevonden. (JVB)

SNIFFER – 

Het SURV-team (Aerial Surveillance) van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) voerde vorig jaar 25 ‘sniffervluchten’ uit boven de Noordzee, schrijft Belga. Van de 394 gecontroleerde schepen hadden er 10 een “verdacht hoge zwavelwaarde”. Sinds 1 januari 2021 gelden er ook strengere beperkingen op stikstofuitstoot in de Noordzee. Uit de eerste metingen blijkt dat de meerderheid de regels respecteert. “Al werden ook enkele schepen gedocumenteerd met stikstofconcentraties die meer dan het dubbele bedroegen van de grenswaarden die vanaf 2021 gelden”, aldus het KBIN. (JD) 

DFDS CALAIS-SHEERNESS –

Roro-operator DFDS start vanaf 1 juni een directe verbinding voor onbegeleide vracht tussen Calais en Sheerness. Dat gebeurt deels met de financiële steun van het Britse overheidsfonds voor bevoorradingszekerheid na de brexit. De ‘Gothia Seaways’ zal dagelijks een keer heen en terug varen met een maximale lading van 165 trailers of containers. Sheerness behoort tot Londen Medway Cluster van Peel Ports. DFDS start de dienst naar verluidt op vraag van de markt en om zich sterker in het uitbreidingsproject van Calais te verankeren. (RJ)

FRANSE SNELWEGPARKINGS –

Door problemen met (trans)migranten worden twee snelwegparkings in Frankrijk vanaf vrijdag 9 april voor twee maanden gesloten. Dat meldt transportfederatie Febetra. Het gaat om de parking nabij Steenvoorde op de A25 in de richting van Lille-Duinkerke en Grande-Synthe op de A16 in de richting van Duinkerke-Calais. (YD) 

GROEI LUCHTVRACHT –

Volgens de laatste luchtvrachtcijfers van IATA heeft de recente vraag de niveaus van pre-COVID overtroffen. De volumes liggen op hetzelfde niveau als voor de handelsoorlog tussen de VS en China. De mondiale vraag naar luchtvracht in februari 2021, gemeten in vrachttonkilometers (CTK’s), ligt 9% hoger dan in februari 2019. Het vinden van voldoende capaciteit blijft daarom een van de grootste uitdagingen voor luchtvracht. (MDV)

HULYA YILMAZ –  

Hülya Yilmaz is sinds maart 2021 aan de slag als businessdeveloper bij de Antwerpse logistiek dienstverlener Remant Cool Logistics, gespecialiseerd in internationaal geconditioneerde voedingstransporten. Yilmaz werkte daarvoor ruim zestien jaar bij de niche-expediteur Altun Logistics in Antwerpen. In haar laatste functie was ze actief als commercieel en operations manager. (JD)

BRUSSELLE CARRAL MARINE –

De Zeebrugse machinefabrikant Brusselle Carral Marine haalde het kwaliteitscertificaat EN ISO 9001:2015. De auditeurs van Vinçotte beoordeelden de hele organisatie van verkoop, ontwerp, productie en assemblage tot wereldwijde dienstverlening. Brusselle Carral Marine – gespecialiseerd in scheepslieren – behoort tot het consortium dat de nieuwe mijnenjagers voor de Belgische en Nederlandse Marine mag bouwen. Het bedrijf zal hen de scheepsdekuitrusting leveren. (RJ)