Telex: CMA CGM Air Cargo, trucks door tunnel en gemaskerde mannen

Nieuws, Douane
Julie Desmet
De Airbus A330-200F freighter van CMA CGM Air Cargo
De Airbus A330-200F freighter van CMA CGM Air Cargo © CMA CGM

CMA CGM Air Cargo stelt nieuwste aanwinst voor met video, Maersk overweegt volgens Bloomberg de verkoop van zijn afdeling die koelcontainers bouwt, en het aantal vrachtwagens dat met Le Shuttle Freight door Kanaaltunnel rijdt herstelt moeizaam.

GEWAPEND – 

In de haven van het Braziliaanse Santos hebben de lokale autoriteiten ruim 1 ton coke onderschept. De partij drugs zat verstopt in een container geladen met hout en was bestemd voor de haven van Antwerpen. De vrachtwagenbestuurder en vijf gemaskerde mannen, die verstopt zaten in de laadruimte, werden opgepakt. De politie trof ook verschillende wapens aan in de cabine. (JD)

MAERSK – 

Rederij Maersk overweegt de verkoop van de bedrijfstak Maersk Container Industry (MCI), die koelcontainers bouwt, voor een bedrag van 1 miljard dollar. Dat meldt persbureau Bloomberg News op basis van niet nader genoemde bronnen. Reden van verkoop zou de sterk toegenomen vraag naar reefercontainers zijn in de nasleep van de coronapandemie. In 2020 behaalde MCI een operationele winst van 77 miljoen dollar tegenover 29 miljoen dollar in 2019. Maersk zou nog deze maand kunnen starten met het benaderen van potentiële kopers. (JD) 

WATERSTOFCOALITIE – 

Een consortium van DEME Group, Port of Antwerp en gasbehandelaar Fluxys heeft een overeenkomst ondertekend met de Egyptische marine om de haalbaarheid te onderzoeken voor de productie van groene waterstof. Het initiatief kadert binnen de ambities van de Belgische waterstofimportcoalitie om hernieuwbare energie te importeren in de vorm van waterstof. Er zijn nog geen concrete investeringen gepland. (JD) 

GECOMBINEERD VERVOER –

Een geëlektrificeerd spoornet in combinatie met zero-emissie-overslagtechnieken op de terminals en voor- en natransport met elektrische voertuigen zorgen ervoor dat gecombineerd vervoer met zero emissies nu al mogelijk is, ook voor transcontinentaal Europa-Azië verkeer. Dat zei de Europese gecombineerd vervoerorganisatie UIRR naar aanleiding van een ontmoeting tussen presidentieel VS-gezant John Kerry en Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, rond trans-Atlantische samenwerking en klimaatverandering woensdag. UIRR pleit voor een verbetering van zowel kwantiteit als kwaliteit van de spoorpaden voor het vrachtvervoer in Europa. (KH)

EUROTUNNEL – 

In januari en februari 2021 is het aantal vrachtwagens dat met Le Shuttle Freight door de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk reed, met 31% teruggelopen ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Volgens de operator vormt de verplichte negatieve COVID-test voor chauffeurs die Frankrijk binnenkomen de grootste beperking. Ook worstelt de markt nog steeds om zich aan te passen aan de nieuwe administratieve brexitregels. Uit overheidscijfers blijkt dat zo’n 40% van de uitgaande vrachtwagens leeg terukeren naar het Europese vasteland. Pre-brexit bedroeg dat zo’n 20%. (JD)

5 MILJARD – 

De internationale scheepvaartsector heeft zijn officieel voorstel voor de oprichting van het maritiem onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma (O&O) voor een koolstofvrije scheepvaart ingediend bij de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Via een verplichte toeslag op fuel wil de sector een fonds van 5 miljard dollar vullen. De internationale redersgemeenschap ICS pleit al jaren voor een mondiale oplossing en wil de Europese Unie ervan weerhouden zijn eigen emissieplannen op te stellen. Het voorstel moet door de 174 lidstaten in de IMO worden goedgekeurd. Het fonds zelf zou vanaf 2023 operationeel moeten zijn. (JD)

CMA CGM – 

In een video op LinkedIn stelt CMA CGM Air Cargo zijn nieuwste aanwinst voor: de Airbus A330-200F freighter (zie foto). Het moderne vrachtvliegtuig verbindt Europa met Noord-Amerika. Fun facts: het vliegtuig is 58,8 meter lang, heeft een vleugelwijdte van 60,3 meter, een maximum laadvermogen van 60.000 ton en een bereik van bijna 7.500 kilometer. De eerste vrachtvlucht zal plaatsvinden van Liege Airport naar Chicago. (MDV)