Montea: “Niet nachtarbeid maar loonkost kritische factor e-commerce”

Nieuws, Douane
Philippe Van Dooren

In haar Zomerakkoord heeft de federale regering een versoepeling van de regels voor de e-commerce opgenomen. Nacht- en zondagwerk wordt vanaf 1 januari 2018 gedurende een periode van twee jaar mogelijk via een bedrijfs-cao als al één van de vakbonden ermee akkoord gaat. Vandaag is de goedkeuring nodig van alle vakbonden. Didier Michel, de topman van handel- en dienstenfederatie Comeos, had kritiek op dat akkoord, omdat volgens hem nachtwerk in de praktijk alleen tussen 0.00 uur en 5.00 uur mogelijk wordt. Hij had het over een symbolische maatregel: e-commercebedrijven willen in eerste instantie van 20.00 uur tot 0.00 uur kunnen werken.

Uitvoering

In de algemene pers kon men lezen dat het Zomerakkoord nu in die zin is aangepast. “Dat klopt niet. In het akkoord dat in eerste lezing is goedgekeurd, stond al dat nachtarbeid vanaf 20 uur mogelijk wordt. In de zogenaamde ‘tweede lezing’, waarin de uitvoering van het akkoord wordt bepaald, wordt dat bevestigd”, zegt de woordvoerder van minister voor de Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld). Normaal gezien wordt die tweede lezing vandaag tijdens een kernkabinet gefinaliseerd.

Hij bevestigt dat nachtwerk vanaf 20 uur mogelijk wordt in bedrijven met meer dan 100 werknemers via een bedrijfs-cao als één vakbond ermee instemt. Bij kleinere bedrijven stelt zich het probleem niet, omdat daar geen ondernemingsraad is. “De regeling geldt voor 2018 en 2019. Na die test zal men proberen om dat via een sectorale cao te regelen”, zegt de woordvoerder. Hij zegt vertrouwen te hebben in het succes van die test, omdat een bedrijfs-cao meer dynamiek mogelijk maakt en omdat de werknemers dichter bij hun ondernemingen zijn.

Andere factoren

Jo De Wolf, CEO van de logistieke vastgoedgroep Montea, zegt dat deze verduidelijking een “belangrijke stap voorwaarts” is, al relativeert hij wel deze vooruitgang. “Deze regeling is belangrijk voor de handelsbedrijven die hun e-commerceactiviteit willen uitbreiden. Maar in de ‘pure’ logistieke sector is nachtarbeid al langer mogelijk. Uit onze Logistieke Barometer blijkt dat andere factoren een belangrijkere rol spelen dan nachtarbeid”, zegt hij aan Flows.

Voor die Barometer werden 50 grote logistieke bedrijven bevraagd. “Daaruit blijkt dat de kritische factoren die de logistiek afremmen, de loonkost en de mobiliteit zijn. Die gelden ook voor de e-commerce. Distributiecentra voor de onlinehandel hebben een actieradius van 150 à 200 kilometer. Wie zou een e-fulifilmentcentrum in België willen vestigen, zolang die twee kritische factoren niet zijn opgelost? Vanuit een distributiecentrum in het zuiden van Nederland kan men perfect heel België afdekken”, zegt De Wolf.

Nieuwkomers kiezen voor Nederland

Ook zegt hij dat de beschikbaarheid van gronden voor XXL-gebouwen niet zo’n grote rol speelt als men denkt. “In de regio Puurs/Willebroek komen er binnenkort terreinen vrij waar men gebouwen van 50.000 m² en meer kan bouwen. Wij merken echter dat er vandaag in België vooral een vervangingsvraag is: bedrijven willen twee of drie centra vervangen door één gebouw van 35.000 m². Er is met andere woorden geen ‘netto take up’”, klinkt het.

“De nieuwkomers vestigen zich in Nederland. Dat merken we duidelijk, omdat wij ook daar actief zijn. Die kritische factoren spelen daarbij de belangrijkste rol. En ook het feit dat men in Nederland al vijftien jaar geleden een aantal strategische keuzes heeft gemaakt, zoals het uitbouwen van logistieke zones met een binnenvaartaansluiting”, zegt De Wolf tot slot.

Philippe Van Dooren

Montea: “Niet nachtarbeid maar loonkost kritische factor e-commerce” – Flows

Montea: “Niet nachtarbeid maar loonkost kritische factor e-commerce”

Nieuws, Douane
Philippe Van Dooren

In haar Zomerakkoord heeft de federale regering een versoepeling van de regels voor de e-commerce opgenomen. Nacht- en zondagwerk wordt vanaf 1 januari 2018 gedurende een periode van twee jaar mogelijk via een bedrijfs-cao als al één van de vakbonden ermee akkoord gaat. Vandaag is de goedkeuring nodig van alle vakbonden. Didier Michel, de topman van handel- en dienstenfederatie Comeos, had kritiek op dat akkoord, omdat volgens hem nachtwerk in de praktijk alleen tussen 0.00 uur en 5.00 uur mogelijk wordt. Hij had het over een symbolische maatregel: e-commercebedrijven willen in eerste instantie van 20.00 uur tot 0.00 uur kunnen werken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login