Nederland piekert over vijf meter zeespiegelstijging

Nieuws, Varia
Roel Jacobus
Stormmuur Zeebrugge aan de Zweedse Kaai
Stormmuur Zeebrugge aan de Zweedse Kaai © Roel Jacobus

Een breed onderzoek concludeert dat het mogelijk is om Nederland in de komende eeuwen tegen een extreme grote zeespiegelstijging te beschermen. Vanaf vijf meter wordt het technisch wel een enorme uitdaging.

Terwijl Vlaanderen voor de bescherming tegen één, twee of drie meter zeespiegelstijging aan het strategisch plan Kustvisie werkt, maakt ook Nederland zijn huiswerk. Diverse groepen met adviesbureaus, wetenschappers, overheden en maatschappelijke organisaties hebben het probleem van een stijgende zeespiegel bekeken. Daarbij werd onder meer gekeken naar de bescherming met behulp van bijvoorbeeld dijken, sluizen en stuwen. Een andere groep keek naar wat er zou gebeuren als het landgebruik en de samenleving zoveel mogelijk aan de gevolgen van zeespiegelstijging aangepast worden.

De resultaten van het onderzoek zijn besproken door onder meer aftredend minister Mark Harbers en deltacommissaris Co Verdaas. “Als laag gelegen land stelt de zeespiegelstijging ons voor een enorme klus en ingrijpende keuzes”, zegt Verdaas. “Maar als we dit ergens aankunnen, dan is het hier.”

Overstromingsrisico’s

Ook als de zeespiegel in de komende eeuwen extreem stijgt, blijft het mogelijk om Nederland te beschermen, luidt de conclusie van het onderzoek. Een stijging van vijf meter stelt wel extra hoge eisen aan de technische ontwikkelingen.

In dat scenario kunnen onze noorderburen bovendien te maken krijgen met hogere overstromingsrisico’s in sommige gebieden. Ook signaleren de onderzoekers dat er nu soms al problemen zijn voor de beschikbaarheid van zoetwater. Bij een stijgende zeespiegel zal de verzilting nog verder toenemen.

Sneller handelen

Er is nog meer onderzoek nodig om vast te kunnen stellen of Nederland bij een extreme zeespiegelstijging van vijf meter veilig en leefbaar kan blijven. Hett zal in elk geval grote gevolgen hebben en van iedereen grote inspanningen vragen voor de scheepvaart en het landgebruik.

Verder wijzen de onderzoekers erop dat het versterken van waterkeringen waarschijnlijk nog veel sneller zal moeten dan tot nu toe het geval was. Dat is omdat de zeespiegel in de toekomst mogelijk nog sneller stijgt.

Vragenuurtje in Vlaanderen

In Vlaanderen is het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) gestart met het openbaar onderzoek rond het strategisch beleidsplan Kustvisie, dat de kustregio stapsgewijs en blijvend moet beschermen tegen een stijging van de zeespiegel met één, twee en zelfs tot drie meter. Van dinsdag 27 februari tot vrijdag 26 april kunnen alle kustbewoners en havengebruikers de plannen inkijken en reacties geven. In die periode loopt een informatiecampagne met onder meer in elke kustgemeente een publiek toelichtingsmoment en een vragenuurtje. Alle info vindt u op www.kustvisie.be. (RJ)

Nederland piekert over vijf meter zeespiegelstijging – Flows

Nederland piekert over vijf meter zeespiegelstijging

Nieuws, Varia
Roel Jacobus
Stormmuur Zeebrugge aan de Zweedse Kaai
Stormmuur Zeebrugge aan de Zweedse Kaai © Roel Jacobus

Een breed onderzoek concludeert dat het mogelijk is om Nederland in de komende eeuwen tegen een extreme grote zeespiegelstijging te beschermen. Vanaf vijf meter wordt het technisch wel een enorme uitdaging.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt toegang tot Flows?

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

Ben u al abonnee?

Login