MSC zet nieuwste cruiseschip in op wekelijkse afvaart vanuit Zeebrugge

Reportage, Varia
Koen Dejaeger
Cruiseschip 'MSC Euribia'
Cruiseschip ‘MSC Euribia’ © MSC Cruises Belgium

Rederij MSC, bekend als de grootste vrachtrederij ter wereld, biedt onder de naam MSC Cruises ook reizen aan. Een dergelijke cruise vertrekt wekelijks vanuit Zeebrugge, met het nieuwste schip uit de vloot: de ‘MSC Euribia’. “Dat is meteen ook het meest duurzame schip in onze vloot”, benadrukt MSC in een gesprek met Flows.

Met de cruise ‘Parels van het Noorden’ kunnen de reizigers ook vanuit Zeebrugge Noord-Europa ontdekken. De route werd opgestart in 2021-2022 met de ‘MSC Virtuosa’, in volle coronatijd. “Door de omstandigheden kende de nieuwe route een matige start, maar tijdens het seizoen 2022-2023 werd het wel een succes”, klinkt het bij MSC Cruises. Zo’n 80.000 gegadigden tekenden dat seizoen in voor de zeven nachten durende cruise, die vertrekt vanuit Zeebrugge en achtereenvolgens Le Havre in Frankrijk, Southampton in het Verenigd Koninkrijk, Hamburg in Duitsland en Rotterdam in Nederland aandoet.

De thuishaven van het schip is Southampton, waardoor meer dan de helft van de passagiers uit Engeland komt. Een derde van de reizigers komt uit Duitsland, en telkens zo’n 5% scheept in vanuit Zeebrugge en Rotterdam. “Dat betekent niet dat ze ook afkomstig zijn van het land van de haven waar ze inschepen. Veel internationale gasten vliegen naar Europa en boeken dan een cruise om zoveel mogelijk te kunnen zien”, aldus MSC Cruises.

Nieuwste schip

Voor de reis doorheen het Noorden zet MSC Cruises voortaan het nieuwste schip uit zijn vloot in: de ‘MSC Euribia’. “Een bewuste keuze”, geeft Frank Van den Steen, country manager Benelux MSC Cruises, aan. “Het is het nieuwste en ook meest duurzame schip van onze vloot. Het staat symbool voor de visie van MSC Cruises: we kiezen voor duurzaamheid en gaan verder dan wat IMO voorschrijft. Dat zit in ons DNA en we maken die keuze uit liefde en respect voor de zee en het mariene milieu.”

“Het schip vaart op lng, waardoor de CO2-uitstoot sterk is gereduceerd”, zegt Van den Steen. “De uitstoot van zwavel en stikstof zijn bijna tot nul herleid. Daarnaast zijn er aan boord ook tal van technologische toepassingen uit respect voor het milieu, zoals bijvoorbeeld een installatie voor het zuiveren van het afvalwater.”

MSC Yacht Club Deluxe Suite op de 'MSC Euribia'
MSC Yacht Club Deluxe Suite op de ‘MSC Euribia’

Noorse Fjorden

In de zomer wordt het schip ingezet voor een cruise vanuit het Duitse Kiel richting de Noorse Fjorden, en daar gelden andere regels voor schepen wat betreft duurzaamheid. Is duurzaamheid vandaag ook meer een thema voor de passagiers? “Of het een beslissende factor is, weet ik niet, maar we merken wel dat het thema veel meer leeft”, klinkt het bij MSC Cruises.

De familie van Gert Verhulst kon voor het gelijknamige programma de ‘MSC Euribia’ alvast ontdekken. Voor het nieuwe seizoen van ‘De Verhulstjes’ volgt een cameraploeg de Studio 100-oprichter samen met zijn familie op deze luxecruise richting de Noorse Fjorden. Maar wie zijn – los van de influencers – eigenlijk de passagiers die kiezen voor een cruise?

Klopt het dat vooral de ouderen de dienst uitmaken op de cruiseschepen? “Dat beeld moeten we toch wat bijstellen”, reageert Van den Steen. “De doorsneeleeftijd van al onze passagiers is 46 jaar, maar de gemiddelde leeftijd per schip is zeer verschillend van route tot route. Voor een reis naar de Caraïben zie je bijvoorbeeld een veel jonger publiek, terwijl bijvoorbeeld de ‘Parels van het Noorden’ wel een iets ouder publiek aantrekt.”

Gemengd publiek

Een reden om voor een cruise te kiezen, is om met de hele familie samen een reis te maken, op initiatief van bijvoorbeeld de grootouders. “Dat is een trend die we steeds vaker zien, en met de kinderen én kleinkinderen erbij krijg je zo een heel gemengd publiek. De uitdaging bestaat er dan in om zowel een jonger als een ouder publiek te entertainen aan boord. We bieden voor elk wat wils, van entertainment en shows, over wellness en waterparken, tot kids clubs en actieve parcours”, zegt woordvoerder van MSC Cruises Belgium Wim Willems.

Ook de aanname dat cruises alleen voor de ‘happy few’ zijn weggelegd, klopt niet. “Neem nu de cruise ‘Parels van het Noorden’, die vertrekt vanuit Zeebrugge. Daar kun je al een trip van zeven nachten boeken vanaf 600 euro per persoon”, aldus Willems.

Winetasting

“Eén goede reden om voor een cruise te kiezen? Het is een combinatie van zeer veel verschillende types reizen: het zijn meerdere citytrips, er is een culinair aspect, je vertoeft op het water”, somt Van den Steen op. “Als ik op de ‘MSC Euribia’ iets mag aanbevelen aan de meer ervaren cruisereizeiger, dan is dat onze winetastingbar. Het is als het ware een rondreis doorheen tal van wijngaarden van over de hele wereld, en je kunt er 96 verschillende soorten wijnen proeven.”

“De minder ervaren cruisereiziger zou ik vooral attent willen maken op de shows die aan boord worden aangeboden. De kwaliteit daarvan is te vergelijken met broadway-producties, en elke avond kun je gratis naar een show gaan kijken”, zegt Van den Steen. De cruise ‘Parels van het Noorden’ vertrekt vanaf het najaar wekelijks vanuit Zeebrugge, vanaf de cruiseterminal in het ABC-gebouw aan de Zweedse Kaai. Daar kun je overigens je wagen een week lang gratis laten staan.

Grand Suite op de 'MSC Euribia'
Grand Suite op de ‘MSC Euribia’

Met 22 schepen en meer dan 150 bestemmingen in 70 landen biedt MSC Cruises een ruime keuze aan reiservaringen, variërend van minicruises en trips van 7 nachten, tot de 120 nachten durende MSC World Cruise 2024. Voor het wintercruiseprogramma voor 2023-2024 biedt de rederij diverse routes aan in Noord-Europa, de Middellandse Zee, de Caraïben en Antillen, de Emiraten, Zuid-Amerika, Egypte, de Rode Zee, Saudi-Arabië, Zuid-Afrika enzovoort. Daarnaast zijn er ook nog de MSC Grand Voyages en de MSC World Cruise 2024. Meer info vindt u via de website.

MSC zet nieuwste cruiseschip in op wekelijkse afvaart vanuit Zeebrugge – Flows

MSC zet nieuwste cruiseschip in op wekelijkse afvaart vanuit Zeebrugge

Reportage, Varia
Koen Dejaeger
Cruiseschip 'MSC Euribia'
Cruiseschip ‘MSC Euribia’ © MSC Cruises Belgium

Rederij MSC, bekend als de grootste vrachtrederij ter wereld, biedt onder de naam MSC Cruises ook reizen aan. Een dergelijke cruise vertrekt wekelijks vanuit Zeebrugge, met het nieuwste schip uit de vloot: de ‘MSC Euribia’. “Dat is meteen ook het meest duurzame schip in onze vloot”, benadrukt MSC in een gesprek met Flows.

Met de cruise ‘Parels van het Noorden’ kunnen de reizigers ook vanuit Zeebrugge Noord-Europa ontdekken. De route werd opgestart in 2021-2022 met de ‘MSC Virtuosa’, in volle coronatijd. “Door de omstandigheden kende de nieuwe route een matige start, maar tijdens het seizoen 2022-2023 werd het wel een succes”, klinkt het bij MSC Cruises. Zo’n 80.000 gegadigden tekenden dat seizoen in voor de zeven nachten durende cruise, die vertrekt vanuit Zeebrugge en achtereenvolgens Le Havre in Frankrijk, Southampton in het Verenigd Koninkrijk, Hamburg in Duitsland en Rotterdam in Nederland aandoet.

De thuishaven van het schip is Southampton, waardoor meer dan de helft van de passagiers uit Engeland komt. Een derde van de reizigers komt uit Duitsland, en telkens zo’n 5% scheept in vanuit Zeebrugge en Rotterdam. “Dat betekent niet dat ze ook afkomstig zijn van het land van de haven waar ze inschepen. Veel internationale gasten vliegen naar Europa en boeken dan een cruise om zoveel mogelijk te kunnen zien”, aldus MSC Cruises.

Nieuwste schip

Voor de reis doorheen het Noorden zet MSC Cruises voortaan het nieuwste schip uit zijn vloot in: de ‘MSC Euribia’. “Een bewuste keuze”, geeft Frank Van den Steen, country manager Benelux MSC Cruises, aan. “Het is het nieuwste en ook meest duurzame schip van onze vloot. Het staat symbool voor de visie van MSC Cruises: we kiezen voor duurzaamheid en gaan verder dan wat IMO voorschrijft. Dat zit in ons DNA en we maken die keuze uit liefde en respect voor de zee en het mariene milieu.”

“Het schip vaart op lng, waardoor de CO2-uitstoot sterk is gereduceerd”, zegt Van den Steen. “De uitstoot van zwavel en stikstof zijn bijna tot nul herleid. Daarnaast zijn er aan boord ook tal van technologische toepassingen uit respect voor het milieu, zoals bijvoorbeeld een installatie voor het zuiveren van het afvalwater.”

MSC Yacht Club Deluxe Suite op de 'MSC Euribia'
MSC Yacht Club Deluxe Suite op de ‘MSC Euribia’

Noorse Fjorden

In de zomer wordt het schip ingezet voor een cruise vanuit het Duitse Kiel richting de Noorse Fjorden, en daar gelden andere regels voor schepen wat betreft duurzaamheid. Is duurzaamheid vandaag ook meer een thema voor de passagiers? “Of het een beslissende factor is, weet ik niet, maar we merken wel dat het thema veel meer leeft”, klinkt het bij MSC Cruises.

De familie van Gert Verhulst kon voor het gelijknamige programma de ‘MSC Euribia’ alvast ontdekken. Voor het nieuwe seizoen van ‘De Verhulstjes’ volgt een cameraploeg de Studio 100-oprichter samen met zijn familie op deze luxecruise richting de Noorse Fjorden. Maar wie zijn – los van de influencers – eigenlijk de passagiers die kiezen voor een cruise?

Klopt het dat vooral de ouderen de dienst uitmaken op de cruiseschepen? “Dat beeld moeten we toch wat bijstellen”, reageert Van den Steen. “De doorsneeleeftijd van al onze passagiers is 46 jaar, maar de gemiddelde leeftijd per schip is zeer verschillend van route tot route. Voor een reis naar de Caraïben zie je bijvoorbeeld een veel jonger publiek, terwijl bijvoorbeeld de ‘Parels van het Noorden’ wel een iets ouder publiek aantrekt.”

Gemengd publiek

Een reden om voor een cruise te kiezen, is om met de hele familie samen een reis te maken, op initiatief van bijvoorbeeld de grootouders. “Dat is een trend die we steeds vaker zien, en met de kinderen én kleinkinderen erbij krijg je zo een heel gemengd publiek. De uitdaging bestaat er dan in om zowel een jonger als een ouder publiek te entertainen aan boord. We bieden voor elk wat wils, van entertainment en shows, over wellness en waterparken, tot kids clubs en actieve parcours”, zegt woordvoerder van MSC Cruises Belgium Wim Willems.

Ook de aanname dat cruises alleen voor de ‘happy few’ zijn weggelegd, klopt niet. “Neem nu de cruise ‘Parels van het Noorden’, die vertrekt vanuit Zeebrugge. Daar kun je al een trip van zeven nachten boeken vanaf 600 euro per persoon”, aldus Willems.

Winetasting

“Eén goede reden om voor een cruise te kiezen? Het is een combinatie van zeer veel verschillende types reizen: het zijn meerdere citytrips, er is een culinair aspect, je vertoeft op het water”, somt Van den Steen op. “Als ik op de ‘MSC Euribia’ iets mag aanbevelen aan de meer ervaren cruisereizeiger, dan is dat onze winetastingbar. Het is als het ware een rondreis doorheen tal van wijngaarden van over de hele wereld, en je kunt er 96 verschillende soorten wijnen proeven.”

“De minder ervaren cruisereiziger zou ik vooral attent willen maken op de shows die aan boord worden aangeboden. De kwaliteit daarvan is te vergelijken met broadway-producties, en elke avond kun je gratis naar een show gaan kijken”, zegt Van den Steen. De cruise ‘Parels van het Noorden’ vertrekt vanaf het najaar wekelijks vanuit Zeebrugge, vanaf de cruiseterminal in het ABC-gebouw aan de Zweedse Kaai. Daar kun je overigens je wagen een week lang gratis laten staan.

Grand Suite op de 'MSC Euribia'
Grand Suite op de ‘MSC Euribia’

Met 22 schepen en meer dan 150 bestemmingen in 70 landen biedt MSC Cruises een ruime keuze aan reiservaringen, variërend van minicruises en trips van 7 nachten, tot de 120 nachten durende MSC World Cruise 2024. Voor het wintercruiseprogramma voor 2023-2024 biedt de rederij diverse routes aan in Noord-Europa, de Middellandse Zee, de Caraïben en Antillen, de Emiraten, Zuid-Amerika, Egypte, de Rode Zee, Saudi-Arabië, Zuid-Afrika enzovoort. Daarnaast zijn er ook nog de MSC Grand Voyages en de MSC World Cruise 2024. Meer info vindt u via de website.