Alweer wantoestanden bij controle vrachtwagenparking Zeebrugge

Nieuws, Transport
Roel Jacobus
210701 Zeebrugge truckparking watertoren
Truckparking in de Loodswezenstraat in Zeebrugge © RJ

Bij een controle op de vrachtwagenparking in hartje Zeebrugge waren 101 van de 153 chauffeurs niet in orde met de wekelijkse rust. Een persoon werd aangehouden wegens illegale tewerkstelling en drie trucks werden in beslag genomen.

Op pinkstermaandag controleerden de politie- en inspectiediensten 153 chauffeurs op de vrachtwagenparking in de Loodswezenstraat in Zeebrugge. Dat terrein wordt sinds 2017 door het havenbestuur ter beschikking gesteld om de overlast van buitenlandse vrachtwagens in de woonstraten te beperken. Hoewel het door zijn minimale uitrusting niet voor langdurig verblijf bedoeld is, verblijven veel chauffeurs er toch. Hierdoor kreeg het terrein een kwalijke reputatie als terrein met hygiënische en sociale wantoestanden. Intussen verleende Port of Antwerp-Bruges een private concessie voor een bewaakte truckparking in de achterhaven, maar die zal pas in de loop van 2023 operationeel zijn.

Tot dan is het behelpen met de parking in hartje Zeebrugge, waar op gezette tijden controles uitgevoerd worden. Maandag 6 juni werd onder leiding van de arbeidsauditeur vooral gecheckt of de sociale wetgeving al dan niet gerespecteerd werd, dus of de arbeids- en leefomstandigheden van de chauffeurs goed waren. Daarnaast brachten de Douane en Federale Politie elk een drugshond mee en werden onder andere de boorddocumenten en tachografen nagekeken.

Weekend in cabine

Na afloop van de actie, meldde de Federale Politie aan het persagentschap Belga dat bij alle 153 aanwezige chauffeurs 101 inbreuken omtrent de wekelijkse rust vastgesteld werden. Vrachtwagenbestuurders zijn verplicht om regelmatig een lange pauze van minstens 45 uur te nemen. Die mogen ze niet aan boord van hun voertuig doorbrengen. “In de praktijk blijkt dat er voor de chauffeurs vaak geen alternatieve rustplaats, zoals een hotel of appartement, voorzien is. Ze brengen hun weekendrust dan in de cabine van hun voertuig door, op parkings waar de nodige voorzieningen niet voorhanden zijn”, zegt Kurt Garrez van de Federale Wegpolitie.

Ook werden 32 inbreuken op de terugkeerplicht vastgesteld. Vrachtwagens moeten minstens elke acht weken terugkeren naar het land van vestiging van de firma. Ook tegen die regel worden in de praktijk vaak inbreuken vastgesteld. “Transportbedrijven die in andere Europese landen gevestigd zijn en wiens voertuigen daar ingeschreven zijn, opereren zo weken of maanden aan een stuk enkel in het buitenland, zonder naar het land van inschrijving terug te keren.”

189.400 euro boetes

Verder werden nog zeven overtredingen op de rij- en rusttijden en het gebruik van de tachograaf vastgesteld. Er waren acht andere inbreuken, waaronder het vervalsen of valselijk bekomen van verschillende documenten.

In totaal werd voor 189.400 euro aan boetes uitgeschreven, meestal ten aanzien van het transportbedrijf. Een persoon werd bestuurlijk aangehouden wegens illegale tewerkstelling. Waar nodig zal verder onderzoek worden opgestart. In het kader van een navolgend onderzoek naar sociale dumping werden drie vrachtwagens in beslag genomen.

Alweer wantoestanden bij controle vrachtwagenparking Zeebrugge – Flows

Alweer wantoestanden bij controle vrachtwagenparking Zeebrugge

Nieuws, Wegtransport
Roel Jacobus
210701 Zeebrugge truckparking watertoren
Truckparking in de Loodswezenstraat in Zeebrugge © RJ

Bij een controle op de vrachtwagenparking in hartje Zeebrugge waren 101 van de 153 chauffeurs niet in orde met de wekelijkse rust. Een persoon werd aangehouden wegens illegale tewerkstelling en drie trucks werden in beslag genomen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.