Cruisen in oude containers op gepensioneerd vrachtschip (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
De kajuiten van cruiseschip 'Attila' zijn omgebouwde opslagcontainers van Gosselin Group
De kajuiten van cruiseschip ‘Attila’ zijn omgebouwde opslagcontainers van Gosselin Group © Gosselin Mobility

De ‘MS Attila’ is het eerste cruiseschip dat vaart op de Zwitserse meren. Het oude vrachtschip werd omgebouwd tot een luxehotel met behulp van negen opslagcontainers van Gosselin Group.

“Een gek idee dat werkelijkheid is geworden”, zo omschrijft Marcel Jörg, CEO en medeaandeelhouder van Gosselin Mobility UK (de verhuistak van Gosselin Group), het initiatief om een gepensioneerd vrachtschip nieuw leven te geven. 

Verschroten

De ‘Attila’, vernoemd naar de heerser van de Hunnen, heeft jaren dienst gedaan als vrachtschip voor het transport van bouwmaterialen zoals grind. “Het schip was te oud en voldeed niet meer aan de veiligheidsnormen”, vertelt Jörg. “De scheepseigenaar wou er vanaf omwille van de hoge kosten voor het verschroten.”

“Een vriend, die ervaren is in het uitbaten van evenementenboten, kwam met het idee op de proppen om het schip om te toveren tot een cruiseschip. Ik was meteen geïntrigeerd”, gaat hij verder. 

Fondsen

Het kostte ruim een jaar om de fondsen te werven. “Het was niet gemakkelijk om mensen te overtuigen”, vertelt Jörg. “De cruisevaart is geen typische toeristische attractie in Zwitserland, waar het ook veel regent zoals in België”, lacht hij. 

Boutique Boatel

Na nog eens een jaar om het schip om te bouwen en de vergunningen te krijgen, herrees de ‘Attila’ als een ‘boutique boatel’. Gosselin Mobility in Zwitserland beschikt over vijfhonderd opslagcontainers, waarvan er negen een definitieve thuis hebben gekregen. In elke container kunnen er twee passagiers verblijven.

“Werken met containers is een goedkope manier om de ruimte optimaal te benutten. 14 m2 is net genoeg voor een comfortabele slaap- en badkamer”, vertelt Jörg. “De containers zijn ook zo sterk dat ze gemakkelijk een zonnedek kunnen dragen.”

Driemerengebied

De ‘Attila’ vaart langs de mooiste bezienswaardigheden in het Zwitserse Driemerengebied: de meren van Neuchâtel, Murten en Bienne. Meer info vindt u hier. Beelden van de exclusieve hotelkamers ziet u in onderstaande video. 

Julie Desmet