Rombit en Sercotec bouwen slimme camera’s in havenkranen SEA-invest

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Veiliger en efficiënter verkeer op de terminal, daar is het SEA-invest om te doen. “Kraanmannen werkten tot nu toe vooral met spiegels om te zien wat er allemaal beweegt rond en onder de kraan”, legt Jochen Lauwers, business development manager bij Sercotec, uit. ‘Dat brengt een aantal problemen met zich mee: iedereen stelt de spiegels anders af, een beetje zoals dat in een auto ook het geval is. Bovendien vereist een beeld in een spiegel altijd nog een interpretatie. Vooral uit de reacties van de jongere generaties op de kade leerden we dat ze meer vertrouwen hadden in camerabeelden, die gemakkelijker te interpreteren zijn.”

In totaal werden drie containerkranen voorzien van elk twee camera’s. Dan nog moest er worden nagedacht over de plaatsing van de camera’s. “In een eerste proefopstelling werkten we met twee camera’s die op vaste punten op de kraan waren bevestigd. Dat was niet optimaal, want de cabine beweegt heen en weer, waardoor de kraanman zich altijd moet afvragen waar hij zich bevindt ten opzichte van het camerabeeld”, zegt Lauwers.

Camera volgt cabine 

De oplossing? De camera’s vastmaken aan de cabine en zorgen dat ze de bewegingen ervan meevolgen, zodat het voor de kraanman in één oogopslag duidelijk is hoe de zaken ervoor staan. “Vooral op het vlak van de veiligheid is dit een vooruitgang”, zegt Wim Reumer, technical manager bij SEA-invest. De camera’s zelf zijn afkomstig van de Duitse fabrikant Motec.

Voor Sercotec, dat zich specialiseert in safety- en securityoplossingen door middel van technologie, is het de eerste klus in deze sfeer. “Maar het project bij SEA-invest kan gelden als een ‘proof of concept’ voor gelijkaardige oplossingen in de toekomst”, besluit Lauwers. 

Michiel Leen