Rombit en Sercotec bouwen slimme camera’s in havenkranen SEA-invest

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Veiliger en efficiënter verkeer op de terminal, daar is het SEA-invest om te doen. “Kraanmannen werkten tot nu toe vooral met spiegels om te zien wat er allemaal beweegt rond en onder de kraan”, legt Jochen Lauwers, business development manager bij Sercotec, uit. ‘Dat brengt een aantal problemen met zich mee: iedereen stelt de spiegels anders af, een beetje zoals dat in een auto ook het geval is. Bovendien vereist een beeld in een spiegel altijd nog een interpretatie. Vooral uit de reacties van de jongere generaties op de kade leerden we dat ze meer vertrouwen hadden in camerabeelden, die gemakkelijker te interpreteren zijn.”

In totaal werden drie containerkranen voorzien van elk twee camera’s. Dan nog moest er worden nagedacht over de plaatsing van de camera’s. “In een eerste proefopstelling werkten we met twee camera’s die op vaste punten op de kraan waren bevestigd. Dat was niet optimaal, want de cabine beweegt heen en weer, waardoor de kraanman zich altijd moet afvragen waar hij zich bevindt ten opzichte van het camerabeeld”, zegt Lauwers.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
ONDERWIJS
Onderwijs 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Rombit en Sercotec bouwen slimme camera’s in havenkranen SEA-invest – Flows

Rombit en Sercotec bouwen slimme camera’s in havenkranen SEA-invest

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Veiliger en efficiënter verkeer op de terminal, daar is het SEA-invest om te doen. “Kraanmannen werkten tot nu toe vooral met spiegels om te zien wat er allemaal beweegt rond en onder de kraan”, legt Jochen Lauwers, business development manager bij Sercotec, uit. ‘Dat brengt een aantal problemen met zich mee: iedereen stelt de spiegels anders af, een beetje zoals dat in een auto ook het geval is. Bovendien vereist een beeld in een spiegel altijd nog een interpretatie. Vooral uit de reacties van de jongere generaties op de kade leerden we dat ze meer vertrouwen hadden in camerabeelden, die gemakkelijker te interpreteren zijn.”

In totaal werden drie containerkranen voorzien van elk twee camera’s. Dan nog moest er worden nagedacht over de plaatsing van de camera’s. “In een eerste proefopstelling werkten we met twee camera’s die op vaste punten op de kraan waren bevestigd. Dat was niet optimaal, want de cabine beweegt heen en weer, waardoor de kraanman zich altijd moet afvragen waar hij zich bevindt ten opzichte van het camerabeeld”, zegt Lauwers.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.