Helen Van Dessel ruilt software in voor luchtvaart

Nieuws, Mensen
Melanie De Vrieze
Helen Van Dessel
Helen Van Dessel © Helen Van Dessel

Helen van Dessel startte op 11 december als organizational design expert bij Brussels Airport. Daar zal ze projecten rond leadership en talent verankeren binnen de organisatie. “We geven medewerkers kansen om zich te ontwikkelen, vandaag en in de toekomst.”

Voorheen werkte Helen Van Dessel voor het softwarebedrijf Inetum-Realdolmen, waar ze verantwoordelijk was voor learning & development. “Ik creëerde er een leerklimaat waarin mensen zich veilig voelen om te praten over hun groei en door de organisatie gemotiveerd worden om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken.” Ze focuste ook op de rol van het leiderschap daarin. “Via een leiderschapsleertraject werkte ik uit hoe leidinggevenden kunnen omgaan met de talenten binnen de organisatie.”

Boeiende sector

Die ervaring neemt ze nu mee naar Brussels Airport. De inhoud blijft grotendeels dezelfde, maar de sector is nieuw voor haar. “Ik passeerde regelmatig de luchthaven, want ik woon in de buurt. Luchtvaart is een boeiende industrie. Er hangt hier niet alleen een gevoel van altijd op reis te zijn, maar er is ook een enorme diversiteit aan activiteiten aanwezig. Mensen zien vaak alleen de kant van de passagiers, maar er is ook cargo, logistiek en real estate. Dat is een ruime waaier aan profielen waarmee je samenwerkt, gaande van de brandweer over de operaties op het terrein die instaan voor de veiligheid op de tarmac en de projectmanagers die werken rond duurzaamheid, drones en artificiële intelligentie.”

Ruimte bieden

De belangrijkste uitdaging voor Helen Van Dessel is om de juiste medewerker op de juiste plaats te krijgen. “Duurzaam of wendbaar werk leeft in veel organisaties, zo ook bij Brussels Airport Company”, zegt ze. “Als organisatie ga je een dialoog aan met de medewerkers: waar staan ze vandaag en waar liggen hun talenten? Maar je gaat ook samen op ontdekkingstocht naar de talenten of competenties die nog niet tot uiting zijn gekomen of nog niet ontdekt zijn. Als organisatie maak je daar het verschil door medewerkers kansen te geven om hun toekomstig potentieel verder te ontwikkelen. Een medewerker vandaag is niet dezelfde als vijf jaar geleden en die zal binnen vijf jaar ook niet meer dezelfde zijn. Als bedrijf is het fijn om ruimte te bieden om dat te ontdekken.”

Op het terrein

Intussen werkt Helen Van Dessel ruim een maand bij Brussels Airport. De eerste weken waren vrij intensief. “Je ontmoet veel nieuwe mensen en er komen veel indrukken op je af. Er is nog zoveel te ontdekken. Mijn onboarding is nog niet afgelopen. De volgende weken zal ik niet alleen kennismaken met verschillende teams, maar ook meedraaien. Ik wil niet alleen de theorie toelichten, maar ook ervaren wat ze dagelijk doen. Zo is er nog een bezoek gepland aan de brandweer en de cargologistiek om op het terrein zelf te ervaren waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Brussels Airport Company telt duizend medewerkers en stelt op de site 24.000 mensen tewerk. Daar komt wat bij kijken.”

Glaskunst

Elke dag probeert ze zich na het werk te ontspannen om een goede balans te behouden. “Ik loop regelmatig vijf of tien kilometer”, zegt ze. “Mijn creatieve kant uit zich in fotografie en het maken van glaskunst. Ik snij gekleurd glas om voor het raam te hangen of om te verwerken in kleinere en grotere kunstwerken voor buiten in de tuin. Hoewel ik handschoenen draag, liggen mijn vingertoppen soms open. Het is een intensief proces, maar door met iets volledig anders bezig te zijn, kan ik volledig deconnecteren.”

Helen Van Dessel ruilt software in voor luchtvaart – Flows

Helen Van Dessel ruilt software in voor luchtvaart

Nieuws, Mensen
Melanie De Vrieze
Helen Van Dessel
Helen Van Dessel © Helen Van Dessel

Helen van Dessel startte op 11 december als organizational design expert bij Brussels Airport. Daar zal ze projecten rond leadership en talent verankeren binnen de organisatie. “We geven medewerkers kansen om zich te ontwikkelen, vandaag en in de toekomst.”

Voorheen werkte Helen Van Dessel voor het softwarebedrijf Inetum-Realdolmen, waar ze verantwoordelijk was voor learning & development. “Ik creëerde er een leerklimaat waarin mensen zich veilig voelen om te praten over hun groei en door de organisatie gemotiveerd worden om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken.” Ze focuste ook op de rol van het leiderschap daarin. “Via een leiderschapsleertraject werkte ik uit hoe leidinggevenden kunnen omgaan met de talenten binnen de organisatie.”

Boeiende sector

Die ervaring neemt ze nu mee naar Brussels Airport. De inhoud blijft grotendeels dezelfde, maar de sector is nieuw voor haar. “Ik passeerde regelmatig de luchthaven, want ik woon in de buurt. Luchtvaart is een boeiende industrie. Er hangt hier niet alleen een gevoel van altijd op reis te zijn, maar er is ook een enorme diversiteit aan activiteiten aanwezig. Mensen zien vaak alleen de kant van de passagiers, maar er is ook cargo, logistiek en real estate. Dat is een ruime waaier aan profielen waarmee je samenwerkt, gaande van de brandweer over de operaties op het terrein die instaan voor de veiligheid op de tarmac en de projectmanagers die werken rond duurzaamheid, drones en artificiële intelligentie.”

Ruimte bieden

De belangrijkste uitdaging voor Helen Van Dessel is om de juiste medewerker op de juiste plaats te krijgen. “Duurzaam of wendbaar werk leeft in veel organisaties, zo ook bij Brussels Airport Company”, zegt ze. “Als organisatie ga je een dialoog aan met de medewerkers: waar staan ze vandaag en waar liggen hun talenten? Maar je gaat ook samen op ontdekkingstocht naar de talenten of competenties die nog niet tot uiting zijn gekomen of nog niet ontdekt zijn. Als organisatie maak je daar het verschil door medewerkers kansen te geven om hun toekomstig potentieel verder te ontwikkelen. Een medewerker vandaag is niet dezelfde als vijf jaar geleden en die zal binnen vijf jaar ook niet meer dezelfde zijn. Als bedrijf is het fijn om ruimte te bieden om dat te ontdekken.”

Op het terrein

Intussen werkt Helen Van Dessel ruim een maand bij Brussels Airport. De eerste weken waren vrij intensief. “Je ontmoet veel nieuwe mensen en er komen veel indrukken op je af. Er is nog zoveel te ontdekken. Mijn onboarding is nog niet afgelopen. De volgende weken zal ik niet alleen kennismaken met verschillende teams, maar ook meedraaien. Ik wil niet alleen de theorie toelichten, maar ook ervaren wat ze dagelijk doen. Zo is er nog een bezoek gepland aan de brandweer en de cargologistiek om op het terrein zelf te ervaren waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Brussels Airport Company telt duizend medewerkers en stelt op de site 24.000 mensen tewerk. Daar komt wat bij kijken.”

Glaskunst

Elke dag probeert ze zich na het werk te ontspannen om een goede balans te behouden. “Ik loop regelmatig vijf of tien kilometer”, zegt ze. “Mijn creatieve kant uit zich in fotografie en het maken van glaskunst. Ik snij gekleurd glas om voor het raam te hangen of om te verwerken in kleinere en grotere kunstwerken voor buiten in de tuin. Hoewel ik handschoenen draag, liggen mijn vingertoppen soms open. Het is een intensief proces, maar door met iets volledig anders bezig te zijn, kan ik volledig deconnecteren.”