Dirk Pottilius al 36 jaar aan de slag bij Ziegler

Nieuws, Mensen
Melanie De Vrieze
Dirk Pottilius
Dirk Pottilius © Ziegler

In 1987 startte Dirk Pottilius bij Ziegler als ‘loopjongen’ van de douane. Hij groeide snel door dankzij bijscholingen en ondernemerszin tot hoofd van de douaneafdeling van Ziegler België. “Werken met jonge mensen voorkomt dat we vastgeroest raken.”

Toen Dirk Pottilius in 1987 afstudeerde met een diploma public relations op zak was er niet zoveel werk. Via via kon hij aan de slag op de douaneafdeling van Ziegler. ” De toenmalige directeur zei dat ik eerst de stiel moest leren kennen voor ik naar pr kon doorgaan”, legt hij uit. “Ik ben gestart bij de douane en 36 jaar later zit ik nog altijd niet in de public relations-afdeling (lacht). Zo ben ik erin gerold.”

Pottilius werkte in een kantoor in Roeselare. Toen een concurrent uit de buurt failliet ging, nam hij al die klanten over. “Daar zaten grote kleppers bij. En dat is blijven groeien.”

Voortdurend bijleren

Het is vrij uniek om 36 jaar voor dezelfde werkgever te werken. Dirk Pottilius was doorheen zijn loopbaan nochtans ambitieus. “Bij Ziegler kreeg ik voortdurend kansen, die ik ook gegrepen heb. Het bedrijf geeft je de vrijheid om te ondernemen en dat motiveert de medewerkers. Ik ben gestart als ‘loopjongen’ van de douane, maar heb stelselmatig bijgeleerd. Ziegler geeft je kansen om te groeien en je bij te scholen. Dat staat heel hoog in het vaandel. Ze staan open voor je en luisteren heel goed wat je wil en waar je naartoe wil. Ik zag geen reden om naar een ander bedrijf te stappen.”

Het boeiendste aan de douane vindt hij het omgaan met mensen en de kennis over het producten en de landen. “Je leert om diplomaat te zijn tussen douane, vervoerder, aankoper en verkoper”, legt Pottilius uit. “Dat moet je allemaal combineren. Douanevertegenwoordiger is ook een dankbaar beroep: je lost een probleem op voor bedrijven. Je bouwt ook een vertrouwensband met mensen.”

Persoonlijk contact

In die 36 jaar is het douanewezen veel veranderd. Pottilius vindt het jammer dat het persoonlijke contact met de douane verdwenen is. “Vroeger konden we bij een probleem aankloppen bij de ontvanger, de baas van het lokale kantoor. Die bekeek het probleem en leerde je dan wat de oplossing was. Die interactie was leuk. Je leerde iets van de douane. Nu is dat contact helemaal verwaterd.”

Als hoofd van de douane bij Ziegler België heeft Pottilius een jong team onder zich. Hij neemt nu een meer coachende rol op. “We sturen hen op cursussen zodat ze veel bijleren. Samenwerken met jongeren vind ik verrijkend. Ze kijken met een frisse blik naar bepaalde zaken. Zo voorkomen we dat we vastgeroest raken in een bepaald stramien omdat het altijd zo gewerkt heeft.”

Daarnaast houdt hij zich bezig met de ‘zware’ problemen en het optimaliseren van processen en de goederenstroom. “Ik probeer zoveel mogelijk handwerk uit te schakelen. Bij Ziegler hebben we een eigen douaneprogramma, waar iedereen voorstellen mag doen om het te verbeteren.”

Lezen

Om zich te ontspannen, gaat Dirk Pottilius regelmatig op citytrip of kookt hij. “Ik ben ook een verwoed lezer van zowel fictie als non-fictie. Ik ben fan van drie mensen: Napoleon, De Gaulle en Churchill. Alle biografieën of boeken over hen lees ik. In het weekend lees ik graag goede romans en ’s avonds op mijn e-reader spannende verhalen. Dat ontspant mij en leert me ook te gaan slapen zonder aan het werk te denken. Dat is mijn slaapmutsje.”